Ingezonden persbericht

groeten uit schattenberg: molukkers in kamp westerbork

HOOGHALEN, 02-10-2001 - -

In maart 1951 kwamen de eerste Molukkers -Ambonezen zei men destijds- naar Nederland voor een verblijf van korte duur. Zij werden ondermeer ondergebracht in het voormalige doorgangskamp Westerbork, dat de naam woonoord Schattenberg kreeg. Pas twintig jaar later zouden de laatste gezinnen vertrekken. Deze lange Molukse bewoningsgeschiedenis is onderwerp van de tentoonstelling Groeten uit Schattenberg, die op donderdag 4 oktober om 16.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt geopend. Aan het openingsprogramma wordt een belangrijke muzikale bijdrage geleverd door oud-Schattenberger Daniel Sahuleka. Daarnaast zullen (leerling) Trien Solisa en (meester) Jan Hazenberg vertellen over hun (schoolse) belevenissen in Schattenberg.

In de expositie wordt een beeld gegeven van de samenleving die in dit grootste Molukse woonoord in Nederland twee decennia bestond. De bezoeker krijgt een idee van hoe de mannen, hoe de vrouwen en hoe de kinderen deze tijd hebben doorgebracht en ervaren. Maar ook de contacten met de buitenwereld krijgen ruime aandacht. Originele voorwerpen geven een beeld van een huiskamer waarin koffers en kisten duidelijk maken dat men altijd klaar stond voor terugkeer naar de Molukken. Tijdens het onderzoek is een schat aan onbekend fotomateriaal boven water gekomen, terwijl ook menige amateurfilm en tv-uitzending (uiteraard zwart-wit) aan de vergetelheid is onttrokken. Vanzelfsprekend is veel daarvan op de tentoonstelling te zien. De bezoekers krijgen bovendien de gelegenheid te genieten van Molukse gerechten.

De expositie Groeten uit Schattenberg is te zien van 4 oktober tot en met 30 december in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Gedurende deze expositie worden tal van speciale activiteiten georganiseerd, zoals speciale rondleidingen over het kampterrein, lezingen door oud-bewoners van Schattenberg en filmvoorstellingen.

Deel: ' Groeten uit schattenberg Molukkers in kamp Westerbork '
Lees ook