OPENLUCHTMUSEUM

Groot luchttransport Openluchtmuseum

Arnhem, 18 januari 2000

Groot luchttransport naar Nederlands Openluchtmuseum Chinook helikopter brengt platform HollandRama in museum

Het Nederlands Openluchtmuseum zet woensdag 19 januari een reuzenstap in de voltooiing van zijn nieuwbouw. Met behulp van een Chinook transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht zal een aantal zware onderdelen van HollandRama worden verplaatst naar het museum. De onderdelen zijn zo groot in omvang dat transport over de weg niet mogelijk is. De operatie zal naar verwachting een hele dag in beslag nemen.

Tijdens deze luchtoperatie worden onderdelen getransporteerd van het platform, dat de kern vormt van HollandRama. Het dient als een soort tijdcapsule die de bezoekers langs de verschillende panorama.s brengt. De totale omvang van het platform is 15x6x4 meter. Het gewicht (152.000 kilo) en de omvang van de constructie, die elders in Nederland is gebouwd, leverde het museum dermate veel problemen op dat het nauwelijks mogelijk leek het geheel tijdig naar Arnhem te krijgen. Voorspraak van mr. Scholten, burgemeester van Arnhem, heeft geresulteerd in de inzet van een transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht. Hiermee is een belangrijke hindernis overwonnen.

HollandRama
In maart 1999 startte het Openluchtmuseum met de bouw van HollandRama en een nieuw entreegebouw. In HollandRama maakt de bezoeker als in een tijdcapsule een wonderlijke reis door het karakteristieke Holland van vroeger en nu. Panorama.s, authentieke voorwerpen, video.s, maar ook licht- en geluidseffecten, geuren en temperatuurswisselingen geven een zintuiglijke ervaring. Het theaterachtige, met koperen platen beklede HollandRama en het Entreegebouw zijn ontworpen door het bekende Delftse architectenbureau Mecanoo. De totale investering bedraagt ca. 37 miljoen gulden.


----------------------------------------------------------------------


-------------------------------

Niet voor publicatie

UITNODIGING VOOR DE PERS

De pers is van harte uitgenodigd deze spectaculaire operatie van dichtbij te volgen. Vooraf is er een persbijeenkomst gepland, waarin vertegenwoordigers van de Koninklijke Luchtmacht en het Nederlands Openluchtmuseum uitleg geven. Deze bijeenkomst vindt plaats in Restaurant De Kasteelboerderij in het Openluchtmuseum en start om 11.30 uur. Na de persconferentie is er ruimschoots ruimte en gelegenheid het lossen van de onderdelen in de grote weide van het museum te volgen.

Voor aanmelding of meer informatie kunt u contact opnemen met Erwin te Bokkel, Pers & Publiciteit Nederlands Openluchtmuseum, 026-3576266 of met Staf Voorlichting Vliegbasis Soesterberg, Fer Logister, 0346-336100

18 jan 00 10:44

Deel: ' Groot luchttransport naar Nederlands Openluchtmuseum '
Lees ook