Ingezonden persbericht

Utrecht, 6 september 2001

Grootse Fortenfeesten op Open
Monumentendag - 8 september

Maak actief kennis met de forten van de Nieuwe
Hollandse Waterlinie

Op Open Monumentendag, 8 september 2001, kunnen bezoekers deelnemen aan de meest uiteenlopende Fortenfeesten. De activiteiten zijn onderdeel van de Fortenmaand die de gehele maand september duurt. De Fortenfeesten vinden voornamelijk in de provincie Utrecht plaats. Een aantal unieke feesten is bijvoorbeeld.:

Knallend Fortspektakel op Fort Vechten

Op Fort bij Vechten in Bunnik is op 8 september volop actie te beleven. Er lopen militairen rond uit verschillende perioden: Romeinen, WO I, WO II en Canadese soldaten, die dit gebied in 1945 bevrijdden. Er zijn kampementen, een Romeinse wachttoren en een knallend kanon. Bezoekers kunnen meerijden in oude militaire voertuigen en via een touwbrug kan het fort worden bestormd. Maar het is oppassen geblazen want er wordt teruggeschoten! Kinderen kunnen er doorlopend meedoen aan Levend Stratego en een leerzame ontdekkingstocht. De dag duurt van 11 tot 17 uur en vindt plaats op Fort bij Vechten, Marsdijk te Bunnik. Meer informatie: 030-656 52 85.

Antiek in actie op Fort Amstelhoek

Op 8 september is er op Fort Amstelhoek antiek te bezichtigen en te koop. Er is een proeverij van Spaanse wijnen, er lopen soldaten rond uit 1910 en er kunnen Zweedse legerfietsen worden bewonderd. Ook worden opgegraven voorwerpen van het fort tentoongesteld, kunnen bezoekers zelf handboogschieten en is er live muziek op het fort. De dag duurt van 10 tot 17 uur en vindt plaats op Fort Amstelhoek, Mijdrechtse Zuwe 31, Amstelhoek in De Ronde Venen.

Eénmalige openstelling van de Plofsluis

Bijzonder is zeker ook de openstelling op 8 september van de Plofsluis. Dit imposante en unieke onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is alleen op Open Monumentendag te bezoeken. Bezoekers kunnen om 11, 13, 15 en 17 uur mee met een rondleiding door de Plofsluis. De Plofsluis bevindt zich op op het Industrieterrein Nieuwegein, volg route 09.

Nieuwe website en Fortenmaandbrochure

De informatie over de fortenactiviteiten op 8 september en de rest van de maand is terug te vinden op de website { HYPERLINK http://www.fortenmaand.nl }0000,0000,FF00www.fortenmaand.nl0100,0100,0100 en in de Fortenmaandbrochure (onder andere verkrijgbaar bij alle grote VVV's en bibliotheken in het land).

Deel: ' Grootse Fortenfeesten op Open Monumentendag '
Lees ook