NIEUWS - 10 JUNI 1999

Grootste cruise-zeilschip ter wereld in Nederland in aanbouw

MET EEN BUTLER DE ZEE OP

Bij Merwede Shipyard in Hardinxveld-Giessendam wordt gebouwd aan de Royal Clipper, het grootste zeilschip ter wereld dat in de loop van volgend jaar als cruiseschip in de vaart komt. Opdrachtgever is Star Clippers gevestigd in Monte Carlo, die al met twee klippers vaart.

De legendarische Preussen, die begin deze eeuw de wereldzeeën bevoer, staat model voor de Royal Clipper, een volgetuigde vijfmaster met een totale lengte van 124 meter.

De vijf masten zijn de langste ter wereld. De middenmast reikt tot 60 meter boven de waterlijn, te hoog om onder de overspanning van de Brienenoordbrug door te varen. Het is pas voor de tweede keer dat er een volgetuigde vijfmaster met vierkante zeilen op z’n masten wordt gebouwd.

Op de masten, die allemaal een kraaiennest krijgen dat ook toegankelijk zal zijn voor de passagiers, staat zo’n 5200 vierkante meter zeil.

Luxe uitrusting
Royal Clipper heeft een capaciteit van 228 passagiers, kent drie zwembaden een een groot watersportplatform, sport- en trainingscentrum, een bibliotheek. Een schip met veel luxe. Zelfs is een butler beschikbaar als men die wenst.

Na aflevering zal de Royal Clipper (kosten 115 miljoen gulden) volgende jaar vanuit Nederland een feestelijke rondreis maken naar de Oostzee. Dan volgt een bezoek aan Londen waarna het schip koers zet naar Cannes, de thuishaven voor zomercruises in het Middellandse Zee-gebied, die in mei 2000 beginnen.

Enkele maanden later steekt de nieuweling de Atlantische Oceaan over om gedurende het winterseizoen cruises te maken in het Caraïbische gebied.

Wie meer over Star Clippers wil weten kan terecht bij Reach Press b.v., Hugo de Grootstraat 9, 2518 EA Den Haag, e-mail: reachprs@xs4all.nl

Deel: ' Grootste cruise-zeilschip in Nederland in aanbouw '
Lees ook