FAXBERICHT HISWA 2000 - LAATSTE NIEUWS

Aan: De Nieuwsredactie
Van: Lucette Bruinsma en Ingrid van Dreven, persafdeling Amsterdam RAI Datum: 16 februari 2000

Kosteloze taxatie maritieme objecten, online veiling noviteiten, families bouwen eigen boot, update Volvo Ocean Race, Bungy Rowing Contest en eerste wimpel varende monumenten.

GROOTSTE HISWA OOIT ZATERDAG VAN START

De grootste HISWA ooit gaat a.s. zaterdag 19 februari van start. Circa 550 bedrijven tonen ruim 55.000 vierkante meter watersportnieuws. Honderden zeil- en motorjachten zijn inmiddels de hallen binnengetakeld. Exposanten zijn druk in de weer hun boten te poetsen voor het publiek en hun stands met duizenden accessoires in te richten. De laatste voorbereidingen worden getroffen voor diverse evenementen. Morgen spuiten vier brandweerslangen gedurende 10 uur water in het bassin van de Fun Waterzone. Met krachtige windturbines aan de uiteinden van het bassin is de Fun Waterzone de plek waar spectaculaire watersportwedstrijden en demonstraties gehouden gaan worden.

Tussen Kunst en Kitsch op de HISWA
Op zaterdag 19 en zondag 20 februari organiseert Christie's Amsterdam een taxatieweekend op het Zeehistorisch Paviljoen. Bezoekers kunnen op deze dagen tussen 12.00 en 18.00 uur maritieme objecten zoals wetenschappelijke instrumenten, globes, scheepsmodellen en maritieme schilderijen kosteloos laten taxeren door specialisten van Christie's Amsterdam en Christie's South Kensington.

Primeur: online veiling noviteiten HISWA
Voor het eerst in Nederland zullen producten op een consumentenbeurs via Internet geveild gaan worden. Internetbezoekers kunnen vanaf zaterdag 19 februari via www.spott.nl of www.hiswa.nl een bod uitbrengen op diverse boten en andere noviteiten van de HISWA. Klapstuk van de veiling is de boot waarmee solo-zeiler Henk de Velde rond de wereld is gezeild. Tijdens de beurs zijn de te veilen producten te bekijken en bezoekers kunnen ook ter plekke aan de veiling meedoen op de gezamenlijke stand van Spott en hiswa.nl.

30 families bouwen eigen boot
Dertig families bouwen in drie dagen tijd hun eigen boot, de 'Bevin's Skiff'. Dit is een degelijke roeiboot die uitgebouwd kan worden tot een zeilbootje. Voorwaarde voor deelname is dat in iedere familie minstens twee generaties vertegenwoordigd zijn. Dus opa's en oma's met kinderen en kleinkinderen onder deskundige begeleiding van botenbouwer Kees Prins hard aan de slag. De eerst groep test de zelf gebouwde boten op waterdichtheid op maandag 21 februari aan het eind van de dag. Voor de tweede groep is de tewaterlating op zondag 27 februari. De tewaterlating vindt plaats in de RAI-haven.

Laatste stand van zaken Volvo Ocean Race tijdens persconferentie Op woensdag 23 februari om 15.00 uur organiseert Volvo een persconferentie waarin Roy Heiner zijn plannen ontvouwt vooor de komende periode. Tevens geeft een

vertegenwoordiger van de Volvo Ocean Race een update van de laatste stand van zaken omtrent deze spectaculaire zeilrace. De persconferentie vindt plaats in de Zeilen Jachtclub in de Hollandhal. U heeft toegang tot de persconferentie via de perskamer van de Parkhal.

Bungy Rowing Contest met 'Domani Atlantic Rowing Team' Vanaf 1 februari hebben bezoekers van de site mee kunnen doen aan de prijsvraag op www.hiswa.nl. Geïnteresseerden kunnen op de site raden wat de langste afstand gaat zijn die de roeiers van het 'Domani Atlantic Rowing Team' met hun boot in het bassin op de Fun Waterzone af gaan leggen. Iedere dag doen de roeiers een poging zo ver mogelijk te komen met bungee-roeien. Aan de boot is een elastiek bevestigd wat het zwaar maakt richting overkant van het bassin te roeien. De winnaar wordt op donderdag bekend gemaakt. Meer informatie over de prijsvraag en de Atlantic Rowing Race vindt u op www. adventure.hiswa.nl

Eerste wimpel varende monumenten op HISWA gehesen
Het heeft jaren geduurd, maar nu een feit: ook schepen worden voortaan als monument herkend. Schepen die als Varend Monument in het Nationaal Register Varende Monumenten staan ingeschreven worden herkenbaar door een speciaal wimpel. 560 schepen voldoen inmiddels aan de criteria om de wimpel van "varend monument" te mogen voeren. De eerste wimpel wordt op zondag 20 februari om 14.00 uur op de HISWA uitgereikt. Vervolgens zullen diverse klassieke schepen die in de RAI-haven liggen dit wimpel hijsen. Dus naast het monumentenschildje op monumentale gebouwen kent Nederland voortaan ook de wimpel voor klassieke schepen op het water.

Zaterdag 19 februari: Voorzitter Blankert van NOC*NSF opent HISWA 2000 De officiële opening van de HISWA 2000 vindt plaats op zaterdag 19 februari 2000 om 16.00 uur in de Forumzaal van Amsterdam RAI. Ik het kader van het Olympische Jaar zal de heer Blankert -voorzitter NOC*NSF- de opening verrichten. Tevens worden dan de HISWA Award (prijs voor het meest innovatieve product van exposanten) en de Vaarkrant/HISWA Innovatieprijs (prijs voor de meest creatieve uitvinding op watersportgebied door particulieren) aan de winnaars uitgereikt.

Voorbezichtiging op vrijdag 18 februari
U bent welkom op de voorbezichtiging van HISWA 2000 op vrijdag 18 februari van 12 tot 16 uur. U krijgt toegang tot de beurs via de perskamer Parkhal (parkeren in P20, toegang via RAI parkeergarage P2/3).

Openingstijden HISWA 2000
De HISWA is van zaterdag 19 tot en met zondag 27 februari 2000 dagelijks geopend van 10 tot 18 uur. U heeft toegang via de perskamer Parkhal, geopend vanaf 9.00 uur.

Wilt u opnames maken of heeft u interesse, neemt u dan even contact op met Lucette Bruinsma (06 51176268) of Ingrid van Dreven van de Persafdeling van Amsterdam RAI, telefoon 020 549 12 12, fax 020 644 50 59. Tijdens de beurs ook bereikbaar via de perskamer, telefoon 020 549 10 18.

Deel: ' Grootste HISWA ooit van start '
Lees ook