Ingezonden persbericht

grootste muzieksite verandert beleid ingrijpend

SAN DIEGO, 02-10-2001 - -

Vanaf 1 oktober 2001 heeft de belangrijkste online provider van gratis muziek, MP3.com, aanzienlijke veranderingen geïmplementeerd in haar "p4p programma", die mogelijk een exodus van artiesten tot gevolg hebben.

De muzieksite was verscheidene jaren zeer attractief voor artiesten, omdat ze royalty's uitbetaald kregen op basis van het aantal downloads. Dit programma is bekend als "payback for playback", of in het MP3.com jargon: "p4p".

MP3.com begon het programma met het verdelen van een vastgestelde "pot" met geld, die de laatste jaren een miljoen dollars per maand bevatte. Het geld werd verdeelt volgens een formule die door MP3.com volgens eigen zeggen "beter bewaard werd dan de Coca-Cola formule. Dit is nu veranderd.

Artiesten zullen nu $0.005 worden uitbetaald per download. Dat betekent dat voor het verdienen van 1 dollar, een artiest 200 keer gedownload moet worden op een dag. Artiesten zoals Messian Dread, die de "middenklasse" op MP3.com vormen, worden per dag tussen 400 en 800 keer gedownload, met pieken van een paar duizend op een dag. Dit zijn behoorlijk wat downloads, maar het geld wat ermee verdiend wordt, is niet voldoende om de abonnementsgelden te betalen die MP3.com voor haar diensten vraagt aan artiesten.

Het blijft onzeker wat er zal gebeuren met MP3.com, sinds ze zijn overgenomen door VIVENDI/UNIVERSAL. VIVENDI heeft vanaf het begin duidelijk gemaakt, dat ze primair geïnteresseerd was in de door MP3.com ontwikkelde online muziekdistributie technologie.

Zoekwoorden:

Deel: ' 'Grootste muzieksite MP3.com verandert beleid ingrijpend' '
Lees ook