Leiden, 9 februari 1999

Royal Pearl of Italy in Naturalis

De grootste parel ter wereld 2 weken in Leiden

Van 13 t/m 28 februari is in de Schatkamer van Naturalis in Leiden de grootste parel ter wereld te bezichtigen. De Royal Pearl of Italy is reeds 130 jaar in Nederland en werd nooit eerder tentoongesteld.

De huidige eigenaren hebben het kleinood onlangs aan Naturalis te koop aangeboden, omdat zij menen dat dit unieke stuk voor Nederland behouden moet blijven. Experts uit binnen- en buitenland hebben inmiddels de echtheid en het gewicht van de parel vastgesteld. Daarbij bleek dat de Royal Pearl of Italy, met een gewicht van 2385 grein (119,25 gram) en een hoogte van 71 mm, terecht de grootste ter wereld genoemd wordt. De enige parel die deze status kan betwisten is de Pearl of Asia - ‘ergens in Londen’ in een bankkluis opgeborgen - waarvan noch de eigenaar noch het exacte gewicht bekend is. De expositie in Naturalis is dan ook een wereldpremière: voor het eerst is een parel van deze omvang in een museum te bezichtigen.

De huidige eigenaren kochten de Royal pearl of Italy in 1979 van de erven van de Amsterdamse edelsmid en juwelier Willem van Kooten. Deze had het stuk rond 1865 gekocht van koning Victor Emmanuel II van Italië, die de parel aanvankelijk had bestemd voor het opsieren van één van zijn koninklijke attributen, waarschijnlijk de scepter. Ten tijde van de opmars van de revolutionaire troepen van Garibaldi, moest hij de parel echter verkopen ter financiering van zijn leger. Maar de geschiedenis schijnt nog verder terug te gaan. Zo is de parel naar alle waarschijnlijkheid eeuwenlang in het Italiaanse geslacht d’Arco van vader op zoon doorgegeven. Deze familie zou er van overtuigd zijn geweest dat het stuk ooit door de Mongoolse heerser Kublai-Khan aan Marco Polo geschonken was.

Barokparels als de Royal Pearl of Italy zijn nooit rond, zoals gewone parels, maar hebben een onregelmatige, soms bizarre vorm. Barokparels werden vaak verwerkt in juwelen, waardoor ze meestal ongeschikt zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Zo niet het exemplaar dat thans aan Naturalis wordt aangeboden: het is los gemonteerd op een gouden voet, ingelegd met lak en edelstenen. De kleur van de parel varieert van roomwit tot goudkleurig, met de kenmerkende zachte glas, die parels zo geliefd maakt bij een groot publiek. Het contrast tussen normale parels en barokparels wordt duidelijk zichtbaar in de Schatkamer van Naturalis, waar de Royal Pearl of Italy temidden van een bijzondere selectie kleinere parels is opgesteld.

De directie van Naturalis zoekt thans naar wegen om de aankoop van de Royal Pearl of Italy (ruim fl. 1.000.000,-) te financieren.

Royal Pearl of Italy

van 13 t/m 28 februari 1999 in de Schatkamer van Naturalis Darwinweg, Leiden

open: dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur

toegang: volw. fl. 12,50; 6 t/m 12 jaar fl. 5,-; MJK gratis

informatie: 071-5687600

Persinformatie:

Frits de Leeuw, Marketing & PR Naturalis, tel.: 071-5687636, leeuw@naturalis.nnm.nl

Hans Dautzenberg, Marketing & PR Naturalis, tel.: 071-5687625, communications@naturalis.nnm.nl

Deel: ' Grootste parel ter wereld 2 weken in Leiden '
Lees ook