Ministerie van Defensie


---


---

foto: De aangehouden Presqu'le met op de achtergrond Hr.Ms.Bloys van Treslong (foto: Koninklijke Marine)

Grote drugsvangst Hr.Ms. Bloys van Treslong

27-03-2003

Het Standaardfregat Hr.Ms. Bloys van Treslong heeft op woensdag (26 maart) tijdens de controle van een zeiljacht dat onder Spaanse vlag voer een drugsvangst van ongeveer 1000 kilo cocaïne gedaan. Op deze verdovende middelen is beslag gelegd en de opvarenden zijn in voorlopige hechtenis genomen.

De Bloys van Treslong was onderweg naar haar patrouillegebied nabij Sint Maarten, toen ze in de buurt van de bovenwindse eilanden het jachtje Presqu' ile tegenkwam. Zoals alle scheepvaart in dit gebied, werd ook dit schip aan een routineondervraging onderworpen. Daaruit rees het vermoeden dat de Presqu' ile betrokken zou kunnen zijn bij een illegaal drugstransport. Hierop werd het vaartuig, na toestemming van de Spaanse autoriteiten, geënterd en geïnspecteerd. Dat leverde een vondst op van ongeveer 1000 kilo cocaïne, plus de arrestatie van de tweekoppige Duitse bemanning.

Uit verklaringen blijkt dat het jacht onderweg was naar een onbekende bestemming in Europa. Het is nog niet precies duidelijk waar het zijn lading aan boord heeft genomen. Omdat de vangst in internationale wateren plaatsvond, zijn de Presqu' ile en haar bemanning overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht. Deze zorgt voor de verdere juridische afhandeling. De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba, de Koninklijke Marine en de U.S. Coast Guard werken al jaren succesvol samen in de strijd tegen illegale drugstransporten. Doordat in de bemanning van Hr.Ms. Bloys van Treslong een klein team van de Amerikaanse Kustwacht is opgenomen, kunnen ook op volle zee aanhoudingen worden verricht.

foto: De op het jacht verborgen lading ( foto: Koninklijke Marine)

Deel: ' Grote drugsvangst Hr.Ms. Bloys van Treslong '
Lees ook