Gemeente Zoetermeer

Grote ingrepen NS-station Centrum West, vanaf 6 augustus a.s.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de aanleg van een tijdelijk busstation bij het NS-station Centrum West. Op drie locaties worden voorbereidingen getroffen om gebouwen die thans nog boven het spoor staan eveneens tijdelijk elders te huisvesten. Tevens wordt gewerkt aan een vervangende langzaamverkeersroute tussen Driemanspolder en Buytenwegh die ook over het spoor loopt.
De tijdelijke nieuwe situatie staat beschreven in een flyer 'Bereikbaarheid Centrum West' die vanaf vrijdag 13 juli a.s. verkrijgbaar is in alle wijkposten en bij de afdeling Publiekszaken in de hal van het Stadhuis. Vanzelfsprekend ook in te zien op het Digitaal Stadhuis Zoetermeer.

Nieuwe situatie
Op maandag 6 augustus a.s. treden diverse veranderingen in werking rond het NS-station Zoetermeer Centrum West én het busstation. Dit vooruitlopend op de feitelijke bouwactiviteiten, een nieuwbouwproject met woningen, kantoren, winkels en parkeren, aansluitend aan het westelijke gedeelte van het Stadshart.

Verhuizingen
Het (tijdelijke)NS-loket krijgt een plaats aan de Nederlandlaan, recht tegenover de westelijke toegang tot het Stadshart. Hier komt ook de mogelijkheid om met de auto gebruikers van het openbaar vervoer afzetten, c.q. op te halen. De bereikbaarheid is alleen mogelijk via de oostzijde van de Nederlandlaan dus vanaf Bovenlangs of Onderlangs, zowel heen als terug!
Nabij het loket is ook een tijdelijke fietsenstalling, voor fietsers die gebruikmaken van het openbaar vervoer, gerealiseerd. Aan de Voorweg zijde van het station worden tijdelijk extra klemmen geplaatst.

Koffieshop Centrum West is tijdelijk verplaatst naar het NS-station Voorweg (Buytenwegh-zijde).
De shoarmashop is tijdelijk gehuisvest aan het Onderlangs onder het viaduct van de J.L. van Rijweg, bereikbaar via Bovenlangs of de Amsterdamstraat.

Tijdelijk busstation
Op het straatgedeelte (oude rijbaan Amerikaweg), tussen het Westwaarts en de Europaweg, naast het politiebureau, bevindt zich het tijdelijke busstation.
Voetgangers, vanuit Buytenwegh, die gebruik willen maken van het openbaar vervoer kunnen het nieuwe tunneltje onder de Europaweg gebruiken om het tijdelijke busstation én het NS-station Centrum West te bereiken. Voetgangers, vanaf de Voorweg, kunnen gebruik blijven maken van de trappen over het spoor.

Opheffing langzaamverkeersroute/hellingbaan
In de eerste fase van de verbouwing blijven alléén de trappen over het spoor gehandhaafd. Mensen die van noord naar zuid of vice versa willen of géén gebruik van de trap kunnen maken (minder validen, rolstoel-gebruikers en mensen met een kinderwagen of een bagagewagentje) kunnen kiezen tussen de J.L. van Rijweg of het Panamapad, de langzaamverkeersroute tussen Buytenwegh en Meerzicht.

Hellingbaan Centrum West
De hellingbaan bij station Centrum West is tijdelijk buiten gebruik, u kunt dus géén gebruik maken van die oversteekmogelijkheid over het spoor. Minder valide gebruikers van het openbaar vervoer zullen of aan de Voorwegzijde of aan de Nederlandlaanzijde moeten in- en uitstappen. Wanneer u reist vanuit Den Haag en u wilt naar het Stadscentrum dan kunt u het beste de 'linksom-trein' naar halte Stadhuis nemen. Wanneer u elders in Zoetermeer moet zijn is er, als alternatief, de mogelijkheid om bij het NS-station Voorweg in- en uit te stappen. Hier blijft de aanwezige hellingbaan over het spoor in gebruik.

Indien het echt niet anders kan en tijd niet zo'n grote rol speelt is het natuurlijk altijd mogelijk om met de trein de lus door Zoetermeer te maken. Na circa 20 minuten komt u, wanneer u vanuit Den Haag CS komt, aan de andere kant van Centrum West (Stadscentrum-zijde) uit!

Verwijsborden
Omdat gedurende de werkzaamheden de verschillende routes op de bouwlocatie wisselen, zullen deze ter plaatse met behulp van verwijsborden worden aangegeven. Deze wijzigingen zullen ook via het Digitaal Stadhuis, www.zoetermeer.nl en op de gemeentelijke pagina Stadsnieuws in 'Het Streekblad' worden gepubliceerd.

Informatie
Telefonische informatie voor wat betreft de werkzaamheden en de bereikbaarheid van Centrum West kunt u telefonisch krijgen, telefoon (079) 346 8400.
Per fase zal er een nieuwe flyer voor reizigers met het openbaar vervoer worden uitgegeven.Gemeente Zoetermeer © July 2001

Last update: 6 July 2001 (15:20)

Deel: ' Grote ingrepen NS-station Centrum West in Zoetermeer '
Lees ook