Grote klimaatsveranderingen in de Himalaya-Tibetaanse regio


65.000 gletsjers in de regio zijn aan het inkrimpen

Heerhugowaard, 20070712 -- Terwijl op 7 juli Klimaclown Sophie Hilbrand, politici en musici aandacht vragen voor de klimatologische veranderingen middels Live Earth (een global entertainment programma voor de happy few), staan Mount Everest en de Himalaya-Tibetaanse regio in de schaduw van alle aandacht die de sterren krijgen. Deze regio vertegenwoordigt de grootste ijsmassa buiten de polen en telt ongeveer 65.000 gletsjers die aan het inkrimpen zijn. Madonna en The Red Hot Chilli Peppers vinden het intussen zlf prachtig om de wereld over te gaan met hun private jets en produceerden honderden tonnen aan CO2 in enkele maanden. Het Himalaya Archief deed onderzoek.

Het water die in de ijsmassa's van de Mount Everest en de Himalaya-Tibetaanse regio wordt vastgehouden omvat duizenden kubieke kilometers en de urgentie van de crisis waar de wereld mee te maken heeft als gevolg van het broeikaseffect, de meeste problemen en schade op de korte n lange termijn zijn reeds zichtbaar.

In minder dan 50 jaar zullen de gletsjers gehalveerd zijn bij gematigde schattingen van temperatuursstijging. Twee foto's van Mount Everest en de Rongbuk Gletsjer, gemaakt in 1968 en in 2007, illustreren wat de klimatologische veranderingen precies inhouden. U kunt deze bekijken op www.stuff.co.nz/images/299000.jpg

Volgens het Himalaya Archief zouden de media zich nog beter moeten richten op het nog duidelijker maken van de problematiek.


Deel: ' Grote klimaatsveranderingen in de Himalaya-Tibetaanse regio '
Lees ook