Ingezonden persbericht


Grote kunsttentoonstelling mEATing zondag van start, met onder andere vier bijzondere varkens

Wie gaat ter slacht: Alie, Anna, Bom of Rinus?

Dankzij de bio-industrie weten we niet wie we eten. Kunstenaars Sjef Meijman en Elles Kiers onderzoeken wat we zijn kwijtgeraakt. Al een jaar lang brengen ze intensief door met Alie, Anna, Bom en Rinus. Vier varkens. Nu komt het moment dat ze een keuze voor de slacht moeten maken. Het varken zal de slager terugbezorgen in twee stukken waarna Meijman en Kiers het dier zelf verwerken: van hamlappen tot bloedworst.

Alie, Anna, Bom en Rinus zijn twee weken lang onderdeel van mEATing, de grote tentoonstelling in Tilburg waar ze vrijelijk mogen rondlopen; diverse kunstenaars fungeren op verzoek van Meijman en Kiers als hulpboeren. Ze helpen mee om de dieren te verzorgen en laten zich door de beesten inspireren voor hun eigen werk. Er worden ook filmopnames gemaakt. Na twee weken volgt de slacht van een van de vier, op aangeven van Meijman en Kiers. Aan het einde van mEATing, een maand na de start, is er een groot diner waar het varken wordt gegeten.

mEATing begint zondag om 17.00 uur: Perron 58 in Tilburg. Meijman en Kiers zijn beschikbaar voor interviews. De expositie van bijna dertig kunstenaars verkent de schoonheid, liefde, geilheid, poëzie en dood van vlees. Ons eigen vlees maar ook van de 'anderen' waarvan we leven. Rond de tentoonstelling is een groot nevenprogramma: lezingen, discussies, performances, maaltijden en een symposium.

mEATing mens-en-vlees te zien van 31 oktober tot en met 28 november. mEATing is tot stand gekomen met steun van de Verbeke Foundation, het bkkc, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Tilburg, Stichting Stokroos en de Stichting Jacques de Leeuw.

Een van de kunstenaars is Hester Scheurwater. Zij gaat in haar zelfportretten op de loop met het beeld van een lichaam als lustobject. Als een artistieke infiltrant die rotzooi trapt in de wereld van het internet waar exhibitionisme en voyeurisme heersen. De laatste stand van haar fascinerende onderzoek is te zien tijdens mEATing.

Kunstenaar Mieke Smits ontdekte dat het zonde is om placenta's te verbranden. De moederkoek is een prachtig ingrediënt voor verjongingscrèmes. In haar performance tijdens mEATing stoeit zij met gevoelige thema's zoals hergebruik van menselijk afval en de enorme behoefte om de jeugd vast te houden.

mEATing laat vele onverwachte mogelijkheden zien om het thema te naderen. Zoals je van kunstenaars van dit formaat mag verwachten. Zo ontstaat een artistiek totaalbeeld van de mens als een middelpunt in vlees, dat van hemzelf en van anderen. Amusant, confronterend en vrucht gevend aan overpeinzing.

Adres: Perron 58 Gasthuisring 58, Tilburg
Openingstijden: Woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur Entree voor tentoonstelling: gratis. Prijzen en data nevenprogramma: https://www.meating.nu/

Deel: ' Grote kunsttentoonstelling mEATing '
Lees ook