Grote Orgelmis Bach uitgevoerd in Oude Kerk Amsterdam


Voorverkoop benefietconcert zusters Augustinessen gestart

AMSTERDAM, 20070824 -- Zelden klinkt in Nederland de Grote Orgelmis van Bach. Op 19 september 2007 brengen de Sweelinckcantorij onder leiding van Christiaan Winter en organist Toon Hagen dit bijzondere werk ten gehore in de Oude Kerk met gebruik van het grote Vater-Mllerorgel uit 1738. De opbrengst van het benefietconcert komt ten goede aan het werk van de zusters Augustinessen in Amsterdam. De voorverkoop is inmiddels gestart.

De `Grote Orgelmis' van Bach
En van de hoogtepunten uit de orgelmuziek van de Barok is de Grote Orgelmis van Johann Sebastin Bach. In het jaar 1739 maakte hij als koormeester van de Thomaskerk bij de 200e verjaardag van de Reformatie van Leipzig een aantal orgelbewerkingen van klassieke Lutherse kerkliederen bekend als de Deutsche Messe. De Grote Orgelmis is, als derde deel van de Klavieroefeningen het eerste orgelwerk van Bach dat ooit uitgegeven is.

Vater-Mllerorgel
De Oude Kerk is de uitgelezen plaats voor een uitvoering van de Grote Orgelmis. Het imposante Vater-Mllerorgel stamt uit dezelfde tijd als het werk van Bach. Het is in 1724 gebouwd door Christian Vater uit Hamburg. Johann Caspar Mller demonteerde het orgel in 1738 en breidde het vervolgens fors uit.

Uitvoerenden
De koralen uit de Grote Orgelmis zijn de Sweelinckcantorij onder leiding van Chrisitaan Winter op het lijf geschreven. Het huiskoor van de Oude Kerk zingt regelmatig kerkmuziek van Bach in de oorspronkelijke liturgische context. De unieke orgelvariaties die de koralen afwisselen, zijn een kolfje naar de hand van Toon Hagen. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en het Arnhems conservatorium. Hij is als organist verbonden aan de Grote of Sint-Michalskerk te Zwolle.

Diaconie
Het benefietconcert is een initiatief van de diaconie van de Protestantse Oudekerkgemeente. De opbrengst komt ten goede aan de Zusters Augustinessen van St. Monica, die in hun klooster aan de Warmoesstraat meisjes en vrouwen opvangen. De Oudekerkgemeente adopteert met steun van de Protestantse Diaconie in Amsterdam een opvangkamer in het klooster.

Uitvoering
Woensdag 19 setpember om 20.00 uur in de Oude Kerk, Oudekerksplein 23 te Amsterdam. Kaarten zijn verkrijgbaar via het UITburo of een uur voor aanvang aan de zaal tegen betaling van EUR 15,00. Jongeren, Gemeenteleden en Vrienden van de Oude Kerk betalen een gereduceerd tarief.
Deel: ' Grote Orgelmis Bach uitgevoerd in Oude Kerk Amsterdam '
Lees ook