Politiebericht Friesland: Friesland 30-09-2001
Politieberichten van 29/9 (13.00 uur) t/m 30/9 (13.00 uur)

Grou: grote verkeerscontrole
Van zaterdag 20.00 uur tot zondag 02.00 uur werd op twee plaatsen op de Rijksweg A 32 een verkeerscontrole gehouden. De verkeerscontrole voor het verkeer richting Leeuwarden werd gehouden bij het benzinestation aan het Mandelan, terwijl de verkeerspost voor het verkeer richting Heerenveen was ingericht bij het benzinestation Tamoil onder Akkrum. In totaal namen 80 medewerkers van politie, douane, verkeersdiensten, belastingen en 3 VO deel aan deze controle. De controle was gericht op de technische staat van de voertuigen, snelheid, alcohol, drugs, wapens, milieu en of de bestuurders de vereiste papieren bij zich hadden. Op beide locaties werden in totaal 3396 voertuigen gecontroleerd. Hiervan reden er 1100 te snel. Op de rijksweg was een snelheidsbeperking van kracht van 50 kilometer per uur, de snelste reed met 127 kilometer voorbij de wegafzetting. In totaal werden drie voertuigen in beslag genomen, daar de technische staat niet in orde was. Verder reden 9 bestuurders onder invloed en van drie was het alcoholpercentage te hoog, zodat hun rijbewijs werd ingevorderd. De hoogste blies 970 ug/l. Van 710 bestuurders werd medewerking gevraagd aan een blaastest. 71 bestuurders kregen en proces-verbaal voor het niet in het bezit hebben van de juiste papieren (zoals rijbewijs/kentekenbewijs en geen APK-keuring). Van 15 voertuigen was de technische staat niet in orde. 4 keer werd gereden op rode diesel en 11 bestuurders kregen een bekeuring voor het negeren van het inhaalverbod. Bij deze controle werden geen wapens aangetroffen

Harlingen: inbraak camper
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een camper, die geparkeerd stond naast een woning aan de Koningin Wilhelminastraat. Een zijraampje werd open gebroken. Uit de camper werden radio, een verrekijker en een elektrische pomp weggenomen. De eigenaar, een 58-jarige inwoner van Harlingen, heeft aangifte gedaan.

Franeker: brand slaapkamer
Zaterdag omstreeks 12.00 uur brak brand uit in een woning aan de Noord. De brand ontstond in de slaapkamer. Een man, een 59-jarige inwoner van Franeker, heeft waarschijnlijk op bed liggen roken, waardoor de matras vlam vatte. Een medebewoner heeft nog getracht het vuur te blussen, wat overigens niet lukte. De brandweer heeft het vuur daarop geblust. De bewoners bleven ongedeerd. De slaapkamer liep brand- en waterschade op.

Dokkum: inbraak zwembad
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in het zwembad aan het Tolhuispark. Via verbreking van een uitzetraam kwam men het gebouw binnen. De geluidsapparatuur werd klaar gezet voor vervoer, doch men werd waarschijnlijk gestoord en liet alles staan. Voor zover nu is na te gaan, werd er niets ontvreemd. Een medewerker van het zwembad, een 45-jarige inwoner van Dokkum, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: man gevallen
Zaterdag omstreeks 13.20 uur wilde een 85-jarige inwoner van Rottum met zijn scootmobiel vanaf de Rottumerweg rechtsaf de Dreef oprijden. Hij maakte daarbij een te korte bocht en raakte met zijn rechterwiel de stoeprand. Hij kwam toen ten val en viel met zijn hoofd op de grond. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen voor onderzoek.

Leeuwarden: opgeven valse naam
Zaterdag omstreeks 16.00 uur werd een duopassagier bekeurd ter zake het niet dragen van een helm op een bromfiets. Toen de jongen, een 14-jarige inwoner van Leeuwarden, hiervoor een bekeuring kreeg, gaf hij een valse naam op. Voor het opgeven van de valse naam kreeg hij eveneens een bekeuring.

Kornwerderzand: snelheid
Zaterdag omstreeks werd bij de sluizen onder Kornwerderzand een bestuurder van een personenauto bekeurd ter zake overschrijding van de maximumsnelheid. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Amsterdam, reed met een snelheid van 142 kilometer per uur, terwijl aldaar 70 is toegestaan. Het rijbewijs van de bestuurder werd ingevorderd.

Leeuwarden: diefstal fiets
Zaterdag omstreeks 16.40 uur werd een 39-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad betrapt bij de diefstal van een fiets. De verdachte had de fiets weggenomen Achter de Hoven. Dit werd gezien door een toevallig passerende patrouille, die daarop de achtervolging inzetten. Op de Sint Jacobsstraat kon de verdachte worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het bureau. De fiets werd teruggegeven aan de eigenaresse, een 38-jarige inwoonster van Leeuwarden, die tevens aangifte heeft gedaan. De verdachte werd na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld.

Hurdegaryp: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 15.15 uur werd een man op skeelers op de Zomerweg vanachter aangereden door een bromfiets, die bestuurd werd door een 39-jarige inwoner van Hurdegaryp. De skeelerende man, een 51-jarige inwoner van Leeuwarden raakte gewond, evenals de bromfietsbestuurder. Beiden werden overgebracht naar het MCL-Zuid. De bromfietser bleek gedronken te hebben. In het ziekenhuis werd van de man een bloedproef afgenomen. De uitslag van deze bloedproef is nog niet bekend.

Drachten: onder invloed
Zaterdag omstreeks 18.00 uur werd op de Berglaan een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 43-jarige inwoonster van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 445 ug/l. Zij kreeg een rijverbod voor 4 uren. Bovendien kreeg zij een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel.

Appelscha: aantreffen gestolen auto
Zaterdag omstreeks 18.30 uur zag een patrouille een personenauto rijden over de Bongerd. Toen zij de auto natrokken bleek deze gestolen te zijn. De bestuurder van de auto ging erbij het zien van de politie vandoor. Tijdens de zoektocht werd de auto onbeheerd aangetroffen op de Boerestreek. Van de inzittenden ontbrak ieder spoor. Het bleek dat de auto, een Alfa Romeo, gestolen was bij een woninginbraak in Nieuwolda.

Leeuwarden: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 17.50 uur vond op het Hoeksterend een aanrijding plaats tussen drie personenauto`s. Een 63-jarige inwoner van Beetgumermolen reed met zijn auto over het Hoeksterend in de richting van de Groningerstraatweg. Hij bemerkt te laat dat twee auto`s voor hem stilstonden. Hij botste tegen een personenauto, die werd bestuurd door een 43-jarige inwoner van Leeuwarden, die vervolgens weer tegen de personenauto voor hem botste, die werd bestuurd door een 35-jarige inwoonster van Leeuwarden. De inwoner uit Beetgumermolen bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 995 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 12 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: lastige man
Zaterdag omstreeks 19.05 uur kwam er een melding binnen dat een man zich lastig zou gedragen op het Ns-station. De man, een 21-jarige inwoner van Assen, zat in een treinstel en wilde dit treinstel niet verlaten. Na lang praten verliet hij uiteindelijk het treinstel. Eenmaal op het perron schold hij de perronchef uit en bedreigde de man. Toen hij het perron niet wilde verlaten, werd de politie gebeld. De man werd daarop verwijderd, maar bleef steeds terugkomen. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij heengezonden.

Kollum: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 20.50 uur reed een 44-jarige inwoner van Twijzel met zijn auto over de Voorstraat. Uit tegenovergestelde richting naderde een personenauto zonder verlichting en de bestuurder van deze auto, een 23-jarige inwoner van Metslawier reed slingerend. Ondanks dat de bestuurder uit Twijzel met zijn auto uitweek, werd hij toch door de bestuurder uit Metslawier geraakt. Na de aanrijding reed deze bestuurder door zonder zijn identiteit bekend te maken. Door de inwoner van Twijzel werd de achtervolging ingezet en hij dwong de man uit Metslawier tot stoppen. De inwoner van Metslawier bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 625 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 7 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Nieuwehorne: vernieling ruiten
Zaterdag omstreeks 20.30 uur gooide een 43-jarige inwoner van Heerenveen op de Bouwkamp bij zijn ex-vrouw een drietal ramen van de woning in. Een inwoner uit Sneek (schoonzoon/leeftijd niet bekend) die in de woning was, liep een snijwond aan zijn arm op. De verdachte werd later op de avond rijdend in zijn auto aangetroffen op de Schoterlandseweg. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau in Heerenveen. In een onbewaakt ogenblik vluchtte de man het bureau uit, doch kon kort daarna weer worden aangehouden. De verdachte bleek bovendien gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 245 ug/l. De verdachte werd ingesloten.

Terwispel: brand auto
Zaterdag omstreeks 20.00 uur reed een 37-jarige inwoner van Ten Boer over de Rijksweg A7 in de richting Groningen. Tijdens het rijden vloog de motor van zijn auto in brand. De bestuurder had de auto, een VW kever uit het jaar 1964, pas een dag geleden gekocht. De brandweer, die het vuur geblust heeft, kon niet voorkomen dat de auto uitbrandde.

Damwoude: overlast jeugd
Zaterdag omstreeks 20.40 uur kwam er een melding binnen dat jeugd in de leeftijd van 14 tot 21 jaar, overlast veroorzaakte in de omgeving van het gemeentehuis aan de Paardebloem. Ter plaatse de jeugd aangetroffen. Overal lagen kapotte bierflesjes en lege blikjes. 14 personen kregen een bekeuring ingevolge de APV (rondhangen in portieken)

Surhuisterveen: eenzijdig ongeval met drank
Zaterdag omstreeks 23.45 uur reed een bestuurder van een personenauto over de Blauwhuisterweg. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Surhuisterveen, schrok waarschijnlijk ergens van en begon te remmen. Het gevolg was dat hij de macht over het stuur kwijtraakte, enkele malen over de kop sloeg en in de berm tot stilstand kwam. De bestuurder zat bekneld in zijn auto en werd door de brandweer uit het wrak bevrijd. De man werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten, alwaar een bloedproef van hem is afgenomen. De uitslag van de bloedproef is nog niet bekend.

Drachten: onder invloed
Zondag omstreeks 01.45 uur werd op de Noordkade een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 815 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 10 uren.

Oentsjerk: woninginbraak
Van zaterdag 18.30 uur op zondag 00.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Rengersweg. Via een uitzetraam aan de achterzijde was men binnengekomen. De gehele woning bleek te zijn doorzocht. Uit de woning werden een geluidsinstallatie en sieraden weggenomen. De bewoonster, een 79-jarige vrouw, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: brand in auto
Zondag omstreeks 00.30 uur stond op de parkeerplaats bij de Van Beijmastraat een personenauto in de brand. De brandweer was ter plaatse en deze heeft het vuur geblust. Volgens de brandweer was het vuur in de auto aangestoken. Er was een steen door de ruit gegooid. De auto was voorzien van een Engels kenteken en stond op naam van een inwoner van Norham. De eigenaar moet nog worden gehoord.

Dokkum: onder invloed
Zondag omstreeks 03.50 uur werd op de Holwerderweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Rotterdam, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 565 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 6 uren.

Oosterwolde: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 03.15 uur reed een bromfietsbestuurder, een 16-jarige inwoner van Oosterwolde, vanuit de richting Appelscha pardoes de kruising met de Venekoterweg op en hij verleende daarbij geen voorrang een personenauto, die bestuurd werd door een 33-jarige inwoner van Haulerwijk. De bromfietsbestuurder raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Er was geen drank in het spel.

Oosterwolde: mishandeling
Zondag tussen 02.00 en 02.15 uur werd een 44-jarige inwoner van Oosterwolde op de Stationstraat ter hoogte van Lin Cherie mishandeld door een onbekende man. Het slachtoffer had net een horecagelegenheid verlaten en was op weg naar huis. Hij werd toen ingehaald door een man, die hem iets vroeg. Voordat het slachtoffer goed en wel kon antwoorden werd hij diverse malen door de man geslagen. Het slachtoffer kwam toen ten val en toen hij op de grond lag, schopte de man hem verschillende malen. Het slachtoffer liep vermoedelijk een gebroken jukbeen en neus op en hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De verdachte liep na de mishandeling weg. Een onderzoek in de omgeving leverde nog geen resultaat op. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: misbruik 112
Zondag omstreeks 01.25 uur kwam er een melding binnen van geluidsoverlast op een adres aan de Marsumerstraat. Een gesprek met de bewoners resulteerde erin dat de muziek zachter werd gezet. De patrouille vervolgde daarop de surveillance. Vervolgens belden de bewoners diverse malen met de meldkamer van de politie Friesland via 112 met de vraag wie de melder was en ook werd het personeel van de meldkamer door de bellers uitgescholden. Een gesprek was niet mogelijk. Hierop werden de bewoners, een man van 33 jaar en een vrouw van 31 jaar, aangehouden voor het misbruik maken van het alarmnummer 112. De telefoon werd in beslag genomen. Tegen de man en vrouw is proces-verbaal opgemaakt en verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Drachten: belediging
Zondag omstreeks 04.30 uur werd op de Zuidkade een 32-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor belediging van de stadswachten. De verdachte had de stadswachten uitgemaakt voor NSB-ers en landverraders. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal werd de man weer in vrijheid gesteld.

Oudehorne: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 03.25 uur vond op de Schoterlandseweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 41-jarige inwoner van Jubbega, raakte door nog onverklaarbare oorzaak de macht over het stuur kwijt en botste tegen een lichtmast aan en kwam vervolgens tegen een stenen bloembak tot stilstand. De auto werd totaal vernield. De bestuurder raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. In het ziekenhuis werd een bloedproef van de man genomen. De uitslag hiervan is nog niet bekend.

Wolvega: inbraak woning
Zondag tussen 01.30 en 02.50 uur werd ingebroken in een woning aan de Radstraat. Via verbreking van een ruit aan de achterzijde kwam men binnen. Uit de woning werden een mobiele telefoon, 2 bankpasjes, een paspoort, een rijbewijs, een creditkaart en wat kleingeld weggenomen. De bewoonster, een 35-jarige vrouw, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: vechtpartij
Zondag omstreeks 03.00 uur kwam er een melding binnen dat er gevochten zou worden op de K.R. Poststraat ter hoogte van de minirotonde bij de Nieuwstraat. De vechtpartij was begonnen in een taxibusje en had zich vervolgens op straat voortgezet. Toen de politie ter plaatse kwam, was de vechtpartij reeds afgelopen. De groep jongens uit Luinjeberd, die bij de schermutselingen waren betrokken, waren reeds verdwenen. Een 30-jarige inwoner van Heerenveen, was met zijn gezicht op de straat gevallen en had een behoorlijke hoofdwond opgelopen. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling. Waarover de ruzie was ontstaan, werd niet duidelijk. Geen van de partijen heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 06.00 uur werd op de Brandemeer een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Kootstertille, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 320 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Grote verkeerscontrole in Grou '
Lees ook