koninklijke nederlandse toeristenbond anwb

grote verschillen in kwaliteit zomerbanden

den haag, 24 februari 2009

automobilisten hebben een ruime keuze aan goede zomerbanden, zowel in het premium segment als in het goedkopere marktsegment. dit jaar zijn de bandenmaten 185/65 r 15 en 225/45 r 17 onder de loep genomen. van in totaal tien van de 36 geteste banden is de kwaliteit zodanig dat de anwb de koop daarvan afraadt. dat blijkt uit de laatste zomerbandentest van de anwb.

in zes van die tien gevallen gaat het om goedkope, in china geproduceerde banden. de bond constateert dat tot dusver ieder jaar goedkope chinese banden er slecht vanaf komen, ongeacht het merk dat wordt getest.

ook is opmerkelijk dat vier van de zes geteste chinese banden zijn voorzien van een zogenoemde m+s (modder en sneeuw) markering op de wang hoewel profilering en eigenschappen duidelijk maken dat het pure zomerbanden zijn. toepassing van de m+s markering (vermoedelijk om het mogelijk te maken een lagere snelheidscodering aan te brengen) vindt de anwb misleidend voor de consument. deze banden beschikken niet over wintereigenschappen.

in beide geteste bandenmaten zijn er vijf banden die de hoogste aanbeveling 'goed en zeer aan te raden'verdienen. in de kleinere
185/65 r 15 maat zijn dit, naast de premiummerken pirelli, continental en dunlop ook de goedkopere alternatieven nokian en uniroyal. in de grotere 225/45 r 17 maat behoren alleen premiummerken tot de vijf topscoorders, pirelli, dunlop, continental, michelin en bridgestone.

bij een anwb bandentest worden alle eigenschappen in onderlinge samenhang beproefd en beoordeeld. er wordt uitvoerig getest op zowel droog als nat wegdek. bovendien wordt ook de slijtvastheid, de geluidsproductie en het brandstofverbruik van iedere band bekeken. daarnaast is de duurzaamheid op hoge snelheid uitvoering beproefd en het vrijkomen van giftige deeltjes getest.

zie verder anwb.nl

persdienst anwb

Zoekwoorden:

Deel: ' Grote verschillen in kwaliteit zomerbanden '
Lees ook