Grotere terugval in nieuw bonus-malussysteem


UTRECHT, 20160107 -- Onder het mom van een ‘gemakkelijker en rechtvaardiger’ stelsel voor autobezitters is het schadevrije jaren-systeem vanaf 1 januari 2016 aangepast. Hoewel er voordelen zijn verbonden aan deze verandering, is een groot nadeel ervan dat de terugval in schadevrije jaren bij schade volgens deze aangepaste regeling groter is dan voorheen het geval was.

Voor verzekerden die tot en met 15 schadevrije jaren hebben opgebouwd, geldt vanaf nu dat bij een schadeclaim 5 jaar van de schadevrije jaren wordt verminderd. Voor verzekerden met meer dan 15 schadevrije jaren geldt echter dat zij, ongeacht het aantal opgebouwde jaren, behandeld worden alsof ze 15 jaar opbouwden en daarmee eveneens worden teruggeworpen op 10 jaar. Hierbij is het jarenlang opgebouwde voordeel van deze groep dus in één klap weg. Voorheen had een verzekerde met bijvoorbeeld 45 schadevrije jaren na schade nog 40 jaar over, maar nu slechts 10. Wat dat betreft lijkt de aanpassing oneerlijke gevolgen te hebben voor verzekerden, meldt Sum.nl.

Verdere aanpassingen van het nieuwe bonus-malussysteem zijn een wettelijk vastgesteld berekeningssysteem van schadevrije jaren dat geldt voor alle verzekeraars, de gelijkstelling van het maximum aantal schadevrije jaren naar 99 jaar en een algeheel ingesteld minimum van -5 schadevrije jaren. Op Sum.nl vindt u het artikel waarin de aanpassingen en gevolgen uitgebreid aan bod komen.


Deel: ' Grotere terugval in nieuw bonus-malussysteem '
Lees ook