Ingezonden persbericht

GSM telefoon voor blinden en slechtzienden

Bellen wordt ineens veel makkelijker voor blinden en slechtzienden

ALMERE, 20040927 -- Op 27 september 2004 is de eerste Sprekende GSM op de Nederlandse Markt geïntroduceerd. De sprekende GSM bestaat uit een speciaal ontwikkelde software in combinatie met een reguliere GSM telefoon. Voor blinden en slechtzienden komt hiermee een goedkope, zeer intelligente methode van bellen beschikbaar. De Sprekende GSM loodst de beller met spraak door het menu heen waardoor de blinde of slechtziende steeds weet waar hij of zij zich bevindt. Tevens maakt de Sprekende GSM het mogelijk te sms'-en, een toepassing die tot nu toe vrijwel onmogelijk was voor deze doelgroep.


De ontwikkeling van de mobiele telefoon was tot heden gericht op de ziende mens. Het ontwikkelen van een nieuwe gsm is veel te complex en zou te kostbaar worden. De toenemende mogelijkheden, en dus ook complexiteit, van de GSM-telefoons maken de behoefte aan het gebruik van het menu echter wel noodzakelijk. Daarom is er in Zwitserland en Spanje een softwaremodule ontwikkeld die voldoet aan de wensen van de blinden en slechtzienden. Bovendien kan deze software worden geïnstalleerd op bestaande mobiele telefoons.

De Sprekende GSM wordt in Nederland geïntroduceerd door het bedrijf Schotenboog dat zijn oorsprong heeft in de wereld van de Optiek. "Niet toevallig dus dat wij de partij zijn in Nederland die de contacten en ideeën heeft voor dit product " aldus Peter Ribbens, directeur van Schotenboog. "Al jaren horen wij dat er een zeer grote behoefte is bij blinden en slechtzienden aan dit product. Onze doelgroep is immers voor een groot gedeelte toegewezen op communicatie middels telefonie. Dankzij de Sprekende GSM wordt het nu ineens mogelijk de toepassingen van de GSM beter te benutten. Bovendien kunnen blinden en slechtzienden nu ineens ook sms'-en, een zeer belangrijk communicatiemiddel"

De Sprekende GSM zal gedistribueerd en geserviced gaan worden door TeleCom-Today. Managing Director Robert Stutje van TeleCom-Today zegt zeer gecharmeerd te zijn van deze oplossing. "Wij krijgen regelmatig mensen in onze winkels binnen die visueel gehandicapt zijn. Tot op heden konden we ze weinig tot niets bieden, maar nu gelukkig wel. De mensen in onze winkels zullen visueel gehandicapten zeer uitgebreid van dienst kunnen zijn. Dit is nu eenmaal geen product waarbij je alleen de doos over de toonbank schuift"

Er zijn in Nederland ruim 600.000 blinden en slechtzienden. De Sprekende GSM gaat deze mensen helpen met hun communicatie.

Deel: ' GSM telefoon voor blinden en slechtzienden '
Lees ook