Persberichten - 18/02/2003

Prins Filip opent GTP Mexico

GTP tekent 2 TLM-contracten voor beheer machinepark van het Franse Tenthorey

GTP (Global Textile Partner), dat voor 100% in handen is van Picanol maar volledig onafhankelijk opereert, treedt wereldwijd op als servicepartner voor de textielsector. In die optiek bouwt GTP aan een globaal netwerk om zo zijn klanten lokaal te kunnen bedienen. Nadat de voorbije maanden aanzienlijk werd geïnvesteerd in de uitbreiding en vernieuwing van de lokale kantoor- en productiefaciliteiten, huldigde Prins Filip GTP Mexico vandaag officieel in. Ook Minister Neyts, die samen met Prins Filip op handelsmissie is in Mexico, woonde samen met een aantal Mexicaanse autoriteiten en de rest van de delegatie, de plechtigheid bij.

In Frankrijk sloot GTP zopas twee TLM-contracten voor een duurtijd van drie jaar met het bedrijf Tenthorey. TLM, of Total Loom Management, is een overeenkomst tussen GTP en de klant waarbij GTP het beheer van het productieapparaat van de klant integraal overneemt. Tenthorey bestelde bovendien 84 nieuwe GamMax grijperweefmachines. Het beheer van zijn machinepark besteedt Tenthorey dus uit aan GTP zodat het zich volledig kan toeleggen op zijn 'core business'. Het is GTP's doelstelling om in 2003 elke maand minstens één dergelijk TLM-contract af te sluiten.

Met de overname van het Mexicaanse Articulos Metalicos Pegaso in mei verleden jaar, verwierf GTP niet enkel een toonaangevende positie in de lokale rieten-business, Pegaso wordt tevens het 'gravity point' of de uitvalsbasis van waaruit GTP Centraal- en Zuid-Amerika zal bedienen. De voorbije maanden investeerde GTP dan ook in de uitbreiding en vernieuwing van de lokale faciliteiten. Zo plaatste GTP er een nieuw kantoor en knapte het de rieten-workshop op. Een volledig nieuwe elektronische reparatieshop voor printkaarten werd geïnstalleerd alsook een nieuwe opslagplaats voor Picanol onderdelen en GTP accessoires, die nu onmiddellijk ter beschikking staan van de klant.

Koen Beckers, President van GTP, licht toe: "We geloven sterk in het belang van éénzelfde algemene kwaliteitsstandaard voor alle GTP kantoren en productiefaciliteiten waar ook ter wereld. Vandaar het belang van deze investeringen. Mexico is immers niet alleen één van de belangrijkste textielmarkten, het is ook van strategisch belang in het GTP-serviceconcept. We hebben namelijk een groot aantal klanten in Mexico en via GTP Mexico kunnen we elk van deze klanten lokaal een uitgebreid servicepakket aanbieden. Bovendien hebben we met GTP Mexico de ideale uitvalsbasis om onze activiteiten uit te breiden naar de textielmarkten van Centraal- en Zuid-Amerika."

"Dat Prins Filip en Minister Neyts aanwezig zijn bij de opening van GTP Mexico is voor Picanol uiteraard een hele eer", voegt Jan Coene, President & CEO van Picanol, eraan toe. "Maar hun aanwezigheid is tevens een stimulans voor Belgische bedrijven om over de grenzen heen te kijken en internationale opportuniteiten te durven grijpen."

"Hetgeen Picanol met GTP realiseert, is inderdaad een mooie illustratie van het feit dat Belgische bedrijven wereldwijd succesvol kunnen zijn", aldus Minister Neyts. "Het bedrijf is wereldwijd actief en hecht daarbij veel belang aan de lokale aanpak van de verschillende markten waarop het focust. Ik ben er van overtuigd dat dat één van de succesparameters is van de groei van Picanol als wereldspeler."

TLM laat wever toe te focussen op core business In 2002 startte GTP met het uitvoerig testen van het TLM-concept in België en de VS. Dat leidde verleden jaar tot twee contracten in België en één in de VS. Gezien de positieve feedback van de markt biedt GTP sinds begin dit jaar TLM ook aan buiten de initiële testmarkten. Zopas sloot GTP twee dergelijke TLM-contracten met het Franse Tenthorey. Tenthorey is gespecialiseerd in het weven van lakenstof, meubelstof en kleding, en telt verschillende weverijen. Een eerste TLM-contract sloot GTP met Tenthorey Pouxeux voor zijn machinepark van 63 OMNIplus luchtweefmachines. Het tweede contract betreft Tenthorey Eloyes dat 84 nieuwe GamMax grijperweefmachines bestelde. De TLM-contracten houden in dat GTP gedurende drie jaar het beheer van de twee machineparken van Tenthorey overneemt. Met een vijftal mensen zal GTP ervoor instaan dat een optimale output wordt gerealiseerd, zowel inzake productiesnelheid als kwaliteit van de geproduceerde weefsels. Zodoende kan Tenthorey zich volledig toeleggen op zijn 'core business', zijnde de ontwikkeling van nieuwe artikels. Het is immers daar dat zijn toegevoegde waarde als wever ligt. GTP van zijn kant beschikt over de technische knowhow en expertise en is voor de wever de ideale partner om de productie-output van zijn machinepark te optimaliseren.

GTP (Global Textile Partner) heeft de ambitie wereldwijd het beste, meest professionele en internationale dienstenbedrijf uit de sector te worden door een volledige waaier aan oplossingen, diensten en accessoires te bieden aan de ganse textielindustrie. GTP is georganiseerd rond vijf 'business lines' met elk hun toegevoegde waarde voor het textielproces: van onder meer onderdelen, accessoires en upgradepakketten over consulting en training tot asset management van het productiepark. Vanuit geografisch oogpunt covert GTP de hele wereld vanuit zes 'gravity points': Shanghai (China), Greenville (VS), Mexico City (Mexico), Istanbul (Turkije), Milaan (Italië) en Roeselare (België). Voor zijn eerste werkingsjaar budgetteerde GTP een omzet van ongeveer 80 miljoen EUR. Vandaag stelt GTP circa 600 medewerkers tewerk.

Al meer dan een halve eeuw speelt de Picanol Groep een pioniersrol als ontwikkelaar en producent van hoogproductieve weefsystemen. In 1971 introduceerde ze de eerste elektronisch gestuurde weefmachine ter wereld. Tevens was het de eerste weefmachineconstructeur die het ISO 9001-certificaat behaalde. Sinds 1968 noteert het bedrijf op 'Euronext Brussels' onder het symbool PIC. De strategie van de Picanol Groep is gebaseerd op drie pijlers: 'Systems', 'Services' en 'Technology'. Via 'Systems' ontwikkelt, produceert en verkoopt Picanol technologisch geavanceerde weefmachines aan de textielindustrie. GTP, Global Textile Partner, staat in voor 'Services' en biedt de textielindustrie wereldwijd een brede waaier aan diensten. De 'Technology'-pijler ontwikkelt, produceert en verkoopt hightech componenten en oplossingen voor Original Equipment Manufacturers. Naast de hoofdzetel in Ieper heeft de Picanol Groep diverse vestigingen in de Verenigde Staten, Azië en Europa. Wereldwijd kozen 2.600 weverijen voor Picanol, goed voor zo'n 80.000 weefmachines. Over 2001 bedroeg de geconsolideerde omzet 402,5 miljoen EUR. Vandaag telt de groep 2.500 medewerkers.

Bron: Picanol
Provider: Euronext Brussels

Deel: ' GTP tekent 2 TLM-contracten voor beheer machinepark Franse Tenthorey '
Lees ook