Ingezonden persbericht


4 juni 2009

Haags Gemeentearchief pakt uit met 5 bijzondere activiteiten in de maand juni 2009

Vrijdag 5 juni 2009
"GRANDEUR ACHTER DE VOORDEUR"
Haagse Interieurtentoonstelling in samenwerking met de Dienst Stedelijke Ontwikkeling/ Afdeling Ruimtelijke Ordening en Monumentenzorg. In deze Haagse Interieurtentoonstelling treft u een aantal componenten aan. Originele tekeningen van de kunstenaar Dolf Stekhoven, foto's van de fotografen Dick Valentijn, Henriëtte Guest en uit de collectie van het Haags Gemeentearchief. En tot slot nog een tweetal films. Aan de kunstenaar Dolf Stekhoven is door het Haags Gemeentearchief de opdracht verstrekt om Haagse interieurs vast te leggen. In de tentoonstelling zijn 18 van zijn originele tekeningen opgenomen. Uit het boek 'Rijk van Binnen, Beelden van het Haagse Interieur' zijn 48 foto's van fotograaf Dick Valentijn in de tentoonstelling verwerkt. Er zijn ook drie beeldpresentaties. Deze zijn gevuld met foto's en filmmateriaal uit de collectie van het Haags Gemeentearchief en foto's van Haagse interieurs die door fotografe Henriëtte Guest voor de rubriek Haagse Huizen in het Haags Straatnieuws zijn gemaakt.

Zaterdag 6 juni 2009
"HEEFT ANDERS ZIJN HET RECHT ZICHZELF TE ZIJN?"
Pier Paolo Pasolini
Twee bijzondere exposities in Den Haag, IEDEREEN=ANDERS en QUEERULANTEN. Met als gezamenlijk thema; HET ANDERS ZIJN. Eerstejaars studenten Grafisch Ontwerpen en Fotografie (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag en Willem de Kooning Academie (WDKA) in Rotterdam) kregen de opdracht om op het thema Iedereen=Anders een uniek, eigentijds en eigenwijs affiche te maken. De 62 beste affiches zijn uitvergroot naar A-0 formaat. Ze worden de hele maand juni tentoongesteld in De Affiche Galerij, gevestigd op station Spui in de tramtunnel in Den Haag. Het thema is bedacht door grafisch vormgever Dennis Koot (1976). In eerste instantie als onderdeel van het Roze Zaterdag programma. De afkorting GAY (Good As You) zegt het eigenlijk al, iedereen = anders. Iedereen = Anders kan echter veel ruimer opgevat worden. Het is het tegengeluid van loze frases als "doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg", of "gelijke monniken, gelijke kappen". Diversiteit maakt de wereld boeiend. In Pulchri Studio is de tentoonstelling QUEERULANTEN. Met kunstenaars uit allerlei disciplines. Homo, maar ook hetero, brengen zij een ode aan deze tijd waarin het klimaat voor ANDERS ZIJN duidelijk aan het veranderen is.

Zondag 14 juni 2009
"AUTOTOCHT: DEN HAAG DES TIJDS"
Autotocht met 75-jarigen uit Den Haag. In samenwerking met de Traction Avantclub Nederland, afdeling Den Haag. De Traction Avantclub Nederland viert dit jaar het 75 jarig bestaan. De rit begint en eindigt op het Lange Voorhout en voert ondermeer langs het Billboard Project (grote historische foto's) van het Haags Gemeentearchief in de stad. Er is een ochtend- en een middagrit. Iedere inwoner van Den Haag, die in 1934 geboren is, kan zich opgeven voor deelname aan deze rit. Voor de gezelligheid mag er ook nog één introducé mee (bv. kind, kleinkind, partner, vriend of vriendin). (Klein)kind, partner, vriend of vriendin mogen natuurlijk ook het initiatief tot aanmelden nemen. De enige verplichting is dat (groot)vader, groot(moeder), partner, vriend of vriendin in 1934 geboren is. Aanmelden via: autotocht@hga.denhaag.nl

Vrijdag 19 juni 2009
JUBILEUMAVOND HAAGS GEMEENTEARCHIEF
Avondvullend programma in de Dr. Anton Philipszaal met ondermeer het Viotta Jeugdorkest (Haags), dat de Ouverture Den Haag van de Haagse componist Jurriaan Andriessen met filmvertoning en het stuk Cyrano de Bergerac van componist Wagenaar uitvoert. Acteur Joop Keesmaat, met fragmenten uit de memoires van Adolph Stein (alias Bloemen Mozes) en acteur Bram van der Vlugt die de 17e eeuwse Van Huls vertolkt. Van Huls schreef in de 17e eeuw een moppenboek. Haagse Kringen zal de avond afsluiten. Kaartjes à E 5,00 zijn verkrijgbaar aan de kassa van de Dr. Anton Philipszaal, Spuiplein 150 (incl. garderobe, drankje en exemplaar van "Hahaha Den Haag 125 raadsel en moppen uit de 17e eeuw"). Programma: 19.45 uur - ontvangst, 20.15 uur - opening, 22.15 uur - einde.

Zaterdag 20 juni 2009
FIETSROUTE: "VAN SCHEVENINGEN TOT BINCKHORSTHAVEN"

In de afgelopen 125 jaar heeft de Haagse industrie een dynamische ontwikkeling doorgemaakt. De fietsroute 'Van Scheveningenhaven tot Binckhorsthaven' voert langs belangrijke gebieden uit de industriële ontwikkeling. De fietstocht start in de Scheveningse haven, gaat dan langs het verversingskanaal met zijn fraaie omgeving, over het Gemeentelijk Industrieterrein met hoogtepunten als de gemeentelijke telefooncentrale en de elektriciteitsfabriek. Vervolgens fietst men langs de route van lijn 11 - de vroegere stoomtramroute - naar de Laakhaven met de RAC-hallen en het slachthuisterrein en eindigt in de Binckhorsthaven met o.a. de Caballerofabriek en de gasfabriek. De fietsroute is in samenwerking met de Stichting Haags Industrieel Erfgoed gemaakt. Aanmelden via fietsroute@hga.denhaag.nl

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):

5 juni 2009
Opening op 5 juni 2009 om 16.00 uur. Spui 70, Haags Informatie Centrum (Atrium Stadhuis). De tentoonstelling wordt geopend door Henk Grootveld, voorzitter van het college van Bestuur van de Nieuwe of Litteraire Sociëteit De Witte. GRANDEUR ACHTER DE VOORDEUR
6 juni - 14 juli 2009
ma-vr 7-19u, do 21u en za 9.30-17u. Toegang is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nicolette Faber-Wittenberg, n.faber-wittenberg@hga.denhaag.nl, 070 353 70 20.

6 juni 2009
In het kader van de Roze Zaterdag en de Roze Week vindt de gezamenlijke opening van deze twee grote exposities op 6 juni 2009 plaats. Beeldende kunst in Pulchri Studio en affiches in De Affiche Galerij.

IEDEREEN=ANDERS QUEERULANTEN
Van 6 juni tot 6 juli 2009 Van 6 juni t/m 28 juni 2009

Affiche Galerij, Tramtunnel, halte Spui Pulchri studio, Lange Voorhout 15, Den Haag

Toegang gratis. dagelijks van 6 uur 's morgens tot Toegang gratis di. t/m zo. 11 - 17 uur
1 uur 's nachts

Meer informatie over Iedereen = Anders meer informatie over Queerulanten

Dennis Koot (Iedereen=Anders) Ton Hoogerwerf (curator Queerulanten) dennis@koot.nu tonofholland@hetnet.nl

of over Iedereen = Anders / De Affiche Galerij
Wendy Louw, w.louw@hga.denhaag.nl / 070 353 70 06

De Affiche Galerij is onderdeel van het Haags Gemeentearchief

Voor meer informatie over de activiteit op 14 juni 2009 kunt u contact opnemen met Wendy Louw, w.louw@hga.denhaag.nl / 070 353 70 06.

Voor meer informatie over de activiteiten op 19 juni en 20 juni 2009 kunt u contact opnemen met Nicolette Faber-Wittenberg, n.faber-wittenberg@hga.denhaag.nl, 070 353 70 20.

Voor meer achtergrondinformatie over de bovengenoemde activiteiten verwijzen we graag naar onze website: www.gemeentearchief.denhaag.nl

---- --

Deel: ' Haags Gemeentearchief pakt uit met 5 bijzondere activiteiten in juni '


Lees ook