Haarlem heeft lekkerste kraanwater van Nederland


De KRNWTR-awards

UTRECHT, HAARLEM, GOUDA, ZWOLLE, LEEUWARDEN, MAASTRICHT, 20140322 -- Haarlem is gisteren uitgeroepen tot winnaar van de eerste KRNWTR-award 2014 voor het lekkerste kraanwater van Nederland. Een deskundige jury en waterdragers uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit meer dan 15 Nederlandse steden. In de top vijf staan verder Maastricht (2), Gouda (3), Leeuwarden (4) en Zwolle (5).

Haarlems kraanwater kreeg van de jury en het aanwezige publiek een 7,68. De jury omschrijft het Haarlems kraanwater als “vol, zoet, fluweelzacht water met een middellange afdronk. Ook de andere waters uit de top vijf hadden als gemeenschappelijk eigenschap zacht en rond.” De jury bestond uit Esmee Langereis (wijnjournalist), Pam van der Veen (food journalist), Luite de Jager (duurzame cateraar) en Marielle Thiadens (waterkenner).

Eerste winnaar KRNWTR-award
De verkiezing van het lekkerste kraanwater van Nederland werd dit jaar voor het eerst door KRNWTR georganiseerd bij Seats2Meet in Utrecht. Niet eerder werden er uit zo veel verschillende plaatsen in Nederland waters geproefd. “Juist met het oog op Wereldwaterdag morgen, vragen we meer aandacht voor de hoge kwaliteit van ons kraanwater. Kraanwater is een lekker, gezond en lokaal product, waar we met recht trots op mogen zijn. Alle waters kregen een ruime voldoende en de meeste scoorden beter dan bronwater,” zegt Tom Niekamp van KRNWTR.

Ook twee bronwaters geproefd
Kraanwater is beter voor het milieu dan bronwater, maar smaakt het ook beter? Niekamp: “Door Albert Heijn huiswater en Bar le Duc op te nemen in de smaaktest hebben we dat ook proberen te achterhalen. De eerst genoemde eindigde bij de professionele jury helemaal onder aan de lijst. De tweede kwam niet voor in de proevers-top tien. Daarmee is wat ons betreft nog maar eens bewezen dat het onzin is om flessen water te kopen in Nederland.”

KRNWTR is fan van kraanwater
Tetsuro Miyazaki van KRNWTR: “We hebben KRNWTR vier jaar geleden opgericht omdat we het idioot vinden dat we in Nederland nog steeds zo veel plastic flesjes bronwater kopen. Die flesjes zorgen voor 500 keer meer CO2 uitstoot en kosten al gauw 1.000 keer meer dan water uit de kraan. Door KRNWTR op tafel te zetten, maak je een statement voor duurzaamheid.”

Waterdragers uit heel Nederland
Uit heel Nederland is door vrijwillige waterdragers en waterbedrijven vers getapt kraanwater aangeleverd. Het kraanwater kwam onder meer uit Almere, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Gouda, Haarlem, Leeuwarden, Lelystad, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Breda, Utrecht en Zwolle. Het winnend kraanwater uit Haarlem wordt geleverd door waterleidingbedrijf PWN.


Deel: ' Haarlem heeft lekkerste kraanwater van Nederland '
Lees ook