Gemeente Haarlem


7 maart 2003
Jesseke van Buuren, afdeling Klantenservice & Communicatie Publieksdienst
43/2003
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht

Tips over veilig uitgaan stroomden binnen
Actie 'SMS de burgemeester' succesvol

Om jongeren actief te betrekken bij veiligheidsmaatregelen die in Haarlem worden genomen, riep burgemeester Pop onlangs op om mee te denken over veilig uitgaan in Haarlem. Jongeren gaan vaak tot diep in de nacht uit, en weten als geen ander wat er zich zoal afspeelt op straat. Onder de slogan "SMS jouw tip over veilig uitgaan naar de burgemeester" konden jongeren hun idee tot 3 maart 2003 naar de burgemeester sms-en of mailen. Het beste idee wordt door de gemeente uitgevoerd. Tientallen uiteenlopende reacties kwamen binnen.

Leerlingen van middelbare scholen en jongeren die horecagelegenheden bezoeken zijn door middel van brieven en speciale boomerangcards opgeroepen om mee te doen aan de SMS-actie; welke maatregelen om uitgaan in Haarlem veiliger te maken zijn volgens hen zinvol? Jong en oud heeft gereageerd op de oproep. Een greep uit de reacties: "Elektronische aangifte mogelijk maken", "Meer politie te paard", Fietsendiefstal voorkomen", maar ook: " Portiers uitrusten met portofoons", meer alcoholcontrole van automobilisten", "De Fietsznfabriek weer openstellen", "Een strenger harddrugsbeleid ",Jongerenontmoetingsplek openen in de binnenstad", "Nachtbussen inschakelen".

Het beste idee
Eind maart komt het platform Onze Buurt aan Zet, bestaande uit de wijkraden in de binnenstad, City Haarlem, Centrum Managementgroep Haarlem, de Haarlemse Jongerenraad, politie en vertegenwoordigers van de gemeente, bijeen om de inzendingen te beoordelen. Naar verwachting wordt het winnende idee nog voor het einde van dit jaar uitgevoerd.

De actie 'Veilig Uitgaan' is een logisch vervolg op de intentieverklaring 'Veilig Uitgaan' die in januari 2002 is ondertekend door burgemeester Pop, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Haarlem, de particuliere beveiligingsorganisaties, de politieregio Kennemerland district Haarlem en de individuele horecaondernemer.

Zo doen we dat in Haarlem
Deze actie 'Veilig Uitgaan' is onderdeel van het project "Onze Buurt Aan Zet" dat concrete projecten honoreert om de veiligheid en de leefbaarheid van de binnenstad te vergroten. Onze Buurt aan Zet loopt tot eind 2003. De eerste resultaten zijn reeds geboekt en worden steeds onder het motto 'Zo doen we dat in Haarlem' gepresenteerd aan de inwoners van Haarlem.

Het project "Onze Buurt aan Zet" is een samenwerkingsproject van bewoners en bedrijven uit de binnenstad, de gemeente Haarlem en Politie Kennemerland. Met dit project wordt beoogd de veiligheid en leefbaarheid van de binnenstad te vergroten; dit gebeurt door verschillende deelprojecten onder de slogan "Zo doen we dat in Haarlem." Zo zijn er in de binnenstad extra prullenbakken geplaatst, heeft een schoonmaakploeg van ex-verslaafden de straten gereinigd en is er meer verlichting in het centrum gekomen.


023-5114362 ---- --

Deel: ' Haarlem oogst succes met veiligheidsactie 'SMS de burgemeester' '
Lees ook