Herman van Rompuy: ‘Eenvoud, evenwicht, bewondering en verwondering’


EPE, 20141126 -- Haiku is een Japanse dichtvorm uit de 17e eeuw, die is ontstaan door een competitie tussen verschillende grote dichters, waarvan Matsuo Basho waarschijnlijk de bekendste is. Vandaag de dag zijn deze gedichtjes onder miljoenen poëtische wereldburgers geliefd. Eén van deze liefhebber is Herman van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad. Hij schreef het voorwoord in de nieuwe Haiku-bundel ‘Een wolk veegt de maan’ van auteur Marian Henderson en illustrator Mieke Bouwens-Oostvogel.

“Marian Henderson beoefent haiku vanuit de invalshoek van eenvoud, evenwicht, bewondering en verwondering van al wat de natuur is, met een vleugje melancholie over het vergankelijke. Haiku is al lang niet Oosters meer, maar universeel. De 'Hollandse klei' waarin ze zijn ontstaan is dus perfect mogelijk.

De Sumi's van Mieke Bouwens-Oostvogel zijn dan wel Oosters qua techniek, maar ook zij zijn universeel: de penseelstreken gaan naar het essentiële. Alle franjes weg. Poëzie en beeldende kunst gaan goed samen. De lezer zal er een beter mens van worden, ook al is dat niet het eerste doel”, aldus Van Rompuy die zelf verschillende haiku-bundels heeft uitgegeven.


Zoekwoorden:

Deel: ' Haiku bundel van Marian Henderson met voorwoord van Herman van Rompuy '
Lees ook