Nederlandse onderzoekster krijgt half miljoen van Zwitserse organisatie


Jonge Nederlandse onderzoekster krijgt half miljoen van Zwitserse organisatie

AMSTERDAM, 20130710 -- De Zwitserse Society in Science heeft besloten om aan de Nederlandse rechtspsychologe Dr. Annelies Vredeveldt (26) een financiering toe te kennen van een half miljoen Zwitserse francs (ruim 400.000 euro) voor wetenschappelijk onderzoek naar het geheugen van ooggetuigen. Vredeveldt kreeg vorig jaar nog 100.000 dollar van de Amerikaanse FBI voor haar onderzoek bij de Zuid-Afrikaanse politie.

Achtergrond

Vredeveldt groeide op in Maastricht. Zij rondde haar Bachelor studie af aan het University College in Utrecht bij bekend rechtspsycholoog professor Willem Albert Wagenaar, die in 2011 overleed. In 2008 behaalde Vredeveldt haar Masters in “Psychology and Law” aan de Universiteit Maastricht. Drie jaar later promoveerde zij als één van de jongste promovendi aan de Universiteit van York in Engeland. Op het moment is zij als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Kaapstad in Zuid-Afrika.

Huidig onderzoek en FBI financiering

Vredeveldt onderzoekt methoden waarmee de politie bij een verhoor meer betrouwbare informatie kan krijgen van getuigen die een misdaad gezien hebben. In haar promotie-onderzoek bewees zij dat proefpersonen die hun ogen sloten tijdens het verhoor, zich meer konden herinneren over de gebeurtenissen die ze hadden gezien in gewelddadige videoclips en een in scène gezette ruzie op straat. Vorig jaar besloot de Amerikaanse FBI ruim 100.000 dollar toe te kennen voor een veldonderzoek bij de Zuid-Afrikaanse politie waarin Vredeveldt onderzocht of de techniek van het ogen sluiten ook werkt voor ooggetuigen van werkelijk gepleegde misdaden. De FBI besloot dit onderzoek te financieren, omdat ook zij geïnteresseerd is in manieren waarop meer betrouwbare informatie verkregen kan worden van ooggetuigen en verdachten. Dit onderzoek zal eind september 2013 afgerond zijn.

Toekomstig onderzoek en Zwitserse financiering

Vanaf 1 november 2013 gaat Vredeveldt aan een nieuw onderzoek beginnen, dat zij met de Zwitserse beurs overal ter wereld kon uitvoeren. Ze koos ervoor om terug te keren naar Nederland. Vredeveldt gaat samenwerken met rechtspsycholoog Professor Peter van Koppen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, die ook betrokken was bij verschillende opzienbarende zaken, waaronder recent de Zes van Breda (Oma Mok). Vredeveldt en Van Koppen gaan onderzoeken in hoeverre getuigen elkaar in positieve zin kunnen beïnvloeden. Er is namelijk veel onderzoek naar de negatieve manieren waarop getuigen elkaars geheugen kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld door het overnemen van elkaars uitspraken alsof het hun eigen herinneringen waren. Vredeveldt is van plan te onderzoeken of getuigen elkaar ook kunnen helpen zich méér te herinneren. 


Deel: ' Half miljoen voor onderzoek naar het geheugen van ooggetuigen '


Lees ook