PRWORKS

Halfjaarcijfers Bilderberg Hotels weerspiegelen economie

Renkum, 6 september 2001 - Bilderberg Hotels & Restaurants, dat in Nederland 25 vier- en vijfsterren hotels exploiteert, heeft in de eerste helft van dit jaar een omzet behaald van 56,4 miljoen euro, nagenoeg gelijk aan de omzet in dezelfde periode vorig jaar, mede dankzij de acquisitie van het Amsterdamse hotel Jan Luyken. De gemiddelde kamerbezetting daalde in de eerste zes maanden naar 61,9%, tegen 64,9% in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde kamerprijs kwam uit op 102 euro.
Deze cijfers werden vanochtend in Londen bekend gemaakt door het Britse beursgenoteerde hotelconcern Queens Moat Houses (QMH), waar Bilderberg deel van uitmaakt.

QMH, dat in Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland 90 hotels exploiteert, met in totaal ruim 12.500 kamers, maakte vandaag een operationele winst bekend van 83 miljoen euro, een daling van 6,5% in vergelijking met de eerste helft van het afgelopen jaar. De groepsomzet van QMH bedroeg in de eerste zes maanden van dit jaar 268,8 miljoen euro. Dochter Bilderberg realiseerde een Ebitda van 15,8 miljoen euro, 8% onder het niveau van vorig jaar, maar het netto resultaat lag met 8,7 miljoen euro nog steeds op 15% van de omzet.

Economie
Bilderberg heeft de eerste helft van dit jaar te maken gekregen met de terughoudende economie: de hotels kregen minder buitenlandse zakenreizigers doordat er geen grootschalige internationale congressen plaatsvonden; veel grote ondernemingen hebben hun reis- en conferentiebudgetten aangepast en op de particuliere markt kreeg men te maken met het effect van de MKZ-crisis. Aan de kostenkant speelden de hoge inflatie en de sterk gestegen kosten op de arbeidsmarkt parten.

Recordjaar
'De cijfers liggen weliswaar iets lager dan vorig jaar, maar dat was zowel voor Bilderberg als voor Queens Moat Houses een recordjaar', aldus algemeen directeur Henk J. Smits van Bilderberg Hotels & Restaurants, doelend op de 8,9% omzetstijging en de 12,7% verbetering van de operationele winst die Bilderberg over 2000 noteerde ten opzichte van 1999.
Smits verwacht dat de situatie de komende maanden aantrekt en dat (mede door het stringent in de hand houden van kosten)de resultaten die van vorig jaar zullen benaderen.

Bilderberg Hotels & Restaurants is een onderdeel van het Britse beursgenoteerde hotelconcern Queens Moat Houses en beschikt in Nederland over 25 hotel- en restaurantbedrijven in het vier- en vijfsterren-segment. Over 2000 werd een omzet behaald van ruim 250 miljoen gulden. Bij Bilderberg werken meer dan 1.200 medewerkers.

Deel: ' Halfjaarcijfers Bilderberg Hotels weerspiegelen economie '
Lees ook