P E R S B E R I C H T

"Hand aan de ploeg" thema Nationale Gebedsdag 1999

DOORN - Zaterdag 9 januari 1999 vindt opnieuw de Nationale Gebedsdag plaats. Op deze landelijke bijeenkomst, die gedragen wordt door 12 christelijke organisaties, worden honderden bidders van uiteenlopende leeftijden en kerkelijke achtergronden verwacht. De dag wordt gehouden in de Apeldoornse Americahal.

Thema dit jaar is "Hand aan de ploeg". Dit beeld wordt in de Bijbel gebruikt in het kader van de navolging van Christus. Gebedsdag-coördinator Eugène Poppe: "Jezus zegt dat we bij het ploegen niet steeds achterom moeten zien, maar met verwachting Hem moeten volgen. We moeten geloven dat God doorgaat. Dat Hij ook in de toekomst, ook na het jaar 2000, nieuwe dingen zal doen. Dat mag ons inspireren om met verwachting te bidden." Het thema 'ploegen' sprak de voorbereidende werkgroep ook om andere redenen aan, juist in het laatste jaar voor de eeuwwisseling. Poppe: "Ploegen is 'het land voorbereiden'; het onkruid eruit halen, de zaak omwoelen. In ons toeleven naar 2000 is het goed ook dit aspect mee te nemen en te kijken of er in ons leven en in ons kerk-zijn misschien dingen moeten worden omgeploegd, voordat God door kan gaan met Zijn werk."

De Nationale Gebedsdag duurt van 10.30 - 16.00 uur. Het hoofdbestanddeel van het programma is samen bidden. 's Ochtends leidt Henk Binnendijk de dag in met een toespraak. (Er is ook een doventolk aanwezig.)

Kinderen en jongeren
Net als voorgaande jaren is er voor kinderen van 8-12 jaar een speciaal programma, dat dit jaar het thema "Uitpakken maar!" draagt. Voor jongeren in de leeftijd van 13-18 jaar vindt in scholengemeenschap 'De Heemgaard' te Apeldoorn de Jongerengebedsdag plaats met als thema "On line with God". Ook deze keer wordt er een wervelend programma neergezet, waarin gebed een grote plaats inneemt. Sprekers op deze dag zijn o.a. Arjan Treuren en Wim Grandia.

Week van Gebed
Aansluitend, op zondag 10 januari, begint de Wereldwijde Week van Gebed van de Evangelische Alliantie. De gebedsmaterialen voor deze week kunnen worden aangevraagd bij de EA, tel. 0343 - 51 36 93.

Meer informatie:
Agapè, tel. 0343 - 41 57 41, e-mail: info@agape.nl.

Achtergrond-informatie Nationale Gebedsdag

De voorloper van de Nationale Gebedsdag werd gehouden in september 1981, toen Agapè (toen nog Instituut voor Evangelisatie) de landelijke evangelisatie-campagne "Er is hoop" lanceerde. Sinds januari 1983 werden daarna jaarlijks zulke gebedsdagen georganiseerd.

Vanaf 1990 werkt Agapè in de organisatie van de Gebedsdag samen met een - groeiend - aantal andere christelijke organisaties die gebed willen stimuleren. De Gebedsdag wordt nu mede gedragen door: Evangelisch Werkverband, Evangelische Zendings Alliantie, Jeugd met een Opdracht, Near East Ministry, Open Doors, Operatie Mobilisatie, Opwekking, TEAR fund, Tiener Toekomst en Youth for Christ, onder de paraplu van de Evangelische Alliantie. De Jongerengebedsdag wordt georganiseerd in samenwerking met EO's Ronduit Club.

Vanaf 1990 sluit de Wereldwijde Week van Gebed aan op de Nationale Gebedsdag. Deze gebedsweek, waarbij voor elke dag gebedsthema's worden aangedragen, bestaat sinds 1846.

Praktische informatie
De Americahal staat aan de Laan van Erica 50. Routebeschrijving met de auto: A50, afslag Apeldoorn Teuge, richting Apeldoorn, verkeerslichten links. Met openbaar vervoer: bus 5 of 114 vanaf NS station, uitstappen halte Salland, 6 min. lopen.

De dag duurt van 10.30 - 16.00 uur. Lunchpakketten moeten zelf worden meegebracht. Er is geen programma of opvang voor kinderen onder 8 jaar.

De Heemgaard
, Heemradenlaan 125, Apeldoorn. Buslijn 1 vanaf NS station of wandelroute vanaf Americahal.

Doorn, november 1998

_________________________________________________________________

Jeene van der Hoef
webmaster@agape.nl
Copyright © 1998, Jeene van der Hoef, Laatste wijziging - 3-11-97

Deel: ' "Hand aan de ploeg" thema Nationale Gebedsdag 1999 '
Lees ook