Handel in tweedehands software licenties bereikt nieuwe mijlpaal


De digitale marktplaats voor tweedehands licenties in Nederland is een feit

AMSTERDAM, 20150205 -- Begin december is de eerste marktplaats voor tweedehands licenties voor bedrijven in Nederland gelanceerd. Op deze marktplaats kunnen bedrijven hun vraag of overschot aan software licenties plaatsen. De start-up BestBuyLicenses, initiatiefnemer van de marktplaats, zorgt voor volledige begeleiding van de transactie.

In 2012 heeft het Europese Hof van Justitie een belangrijke uitspraak gedaan in het arrest van het Duitse UsedSoft tegen Oracle. In deze uitspraak geeft het Hof aan dat gekochte software mag worden doorverkocht, ongeacht of het fysiek beschikbaar is of gedownload dient te worden. Kopers van tweedehands software hebben een wettelijk gebruiksrecht ongeacht wat er in de licentieovereenkomst staat. Met deze uitspraak geeft het Europese Hof aan veel belang te hechten aan een goede balans tussen de bescherming van het vrije verkeer van goederen en diensten ten opzichte van de bescherming van auteursrechten. Deze uitspraak heeft ertoe geleid dat in 2013 het bedrijf BestBuyLicenses is ontstaan om de handel in tweedehands software te faciliteren.

BestBuyLicenses is opgericht door de eigenaren van de Thornstein Groep, welke ruim 20 jaar ervaring hebben in de wereld van software licenties bij de top 100 grootste bedrijven in Nederland. “Tijdens onze opdrachten komen we zeer regelmatig situaties tegen waarin onze klanten geconfronteerd worden met een licentie audit door één van de grote software leveranciers. Uit een auditrapport kan zowel een tekort als overschot blijken. Wij ondersteunen onze klanten bij het audit proces en de onderhandeling met de software leveranciers, maar willen onze klanten ook graag een alternatief inkoopkanaal bieden. Door de uitspraak van het Europese Hof kunnen we onze klanten dit alternatief nu bieden, en daarom zijn we in 2013 BestBuyLicenses gestart. Daarnaast geven we onze klanten nu ook de mogelijkheid om hun licentie overschotten om te zetten in geld.” zegt Gerwin Rosman, een van de twee eigenaren van BestBuyLicenses.

Mede eigenaar Leonard van der Sloot laat weten: “We merkten al snel dat er vooral behoefte is aan transparantie en daarom hebben we kortgeleden de online marktplaats gelanceerd. Op deze marktplaats kunnen bedrijven zich kosteloos aanmelden en gelijk de bestaande vraag en aanbod inzien en/of plaatsen. We ervaren een sterke behoefte binnen het Nederlandse bedrijfsleven aan een alternatief inkoopkanaal naast de (vaak monopolistische) software leverancier. Met onze marktplaats kunnen we in deze behoefte voorzien. Het is dan ook nu al een groot succes!”

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van het kopen of verkopen van tweedehands licenties, bijvoorbeeld van Microsoft, Oracle, Adobe, IBM of SAP? Kijk dan op www.bestbuylicenses.com voor meer informatie.


Deel: ' Handel in tweedehands software licenties bereikt nieuwe mijlpaal '
Lees ook