rijksvoorlichtingsdienst


handelsmissies naar zuid-afrika en angola


3 juli 2014 - 16:10

handelsmissies naar zuid-afrika en angola

minister lilianne ploumen (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) leidt volgende week handelsmissies naar zuid-afrika (7-8 juli) en angola (9-10 juli).

zuid-afrika
naar zuid-afrika reizen 49 bedrijven mee uit de sectoren agrifood, creatieve industrie (smart cities, duurzaamheid, clean tech), life-sciences & health, en transport & logistiek. de missie bezoekt johannesburg en kaapstad. naast de missiedeelnemers zijn nog eens 40 nederlandse bedrijven in kaapstad voor de expo 'department of design' als onderdeel van cape town world design capital 2014.

zuid-afrika is voor nederland veruit de belangrijkste markt in afrika. sinds 2009 wordt de ontwikkelingshulp aan het land afgebouwd en omgezet in intensievere handelsrelaties. armoede blijft echter een groot probleem. nederlandse bedrijven kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan groei en werkgelegenheid waar iedereen van profiteert. de zuid-afrikaanse overheid heeft ambitieuze programma's opgezet op het gebied van infrastructuur, duurzame energie, transport en verduurzaming van de landbouw. dat biedt kansen voor nederlandse bedrijven.

minister ploumen neemt deel aan diverse bijeenkomsten van de handelsdelegatie. in johannesburg (maandag) bezoekt ze slakwekerij jamajoco waar door nederlandse technologie (sla-goten) veel minder meststoffen en water nodig zijn. dinsdag in kaapstad staat de expo 'department of design' centraal. daar heeft de minister tevens een korte ontmoeting met desmond tutu. ook bezoekt ze een voetbalveldje van knvb worldcoaches. op de werf van damen shipyards opent de minister een nieuwe hangar en reikt ze certificaten uit aan medewerkers die de interne opleiding tot lasser succesvol hebben afgerond.

angola
de missie naar angola is met 28 bedrijven uit diverse sectoren; met name uit de energiesector (olie, gas, maritiem), maar ook landbouw, klm en philips.

het is niet eenvoudig zakendoen in angola. de economie drijft sterk op de winning van olie en gas. het land profiteert van die hoge inkomsten, maar het maakt ook dat andere economische sectoren moeilijk van de grond komen. verbreding van de economie is de hoofddoelstelling van de overheid die sterk vervlochten is met het bedrijfsleven. nederlandse bedrijven beschikken over unieke kennis en kunde om daarbij te helpen.

minister ploumen spreekt met diverse vertegenwoordigers van de angolese regering, zit een rondetafelgesprek voor over maatschappelijk verantwoord ondernemen en is gastvrouw bij het holland - angola trade ddiner. daarnaast brengt ze een bezoek aan een school waar de leerlingen met steun van unilever voorlichting krijgen over hygiëne. in de haven van luanda opent de minister een nieuw lab van fugro voor bodemonderzoek ten behoeve van de bouw en infrastructuur. tevens opent ploumen het eerste ict datacentrum in angola, een initiatief van het nederlandse bedrijf avit.

Deel: ' Handelsmissies naar Zuid-Afrika en Angola '
Lees ook