CDA

Hans van den Broek: Niet indekken tegen deelname aan militaire acties VS

Oud-Eurocommissaris en oud-minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek vindt dat Nederland zich niet bij voorbaat mag en moet indekken tegen deelname aan mogelijke militaire acties van de Verenigde Staten, als reactie op de terroristische aanslagen op 11 september jl. "Zolang er nog geen analyse van de aanslagen is en er nog geen beroep is en wordt gedaan op Nederland moeten we niet bij voorbaat grenzen stellen aan onze steun aan de VS. Artikel 5 betekent weliswaar niet automatisch deelname van Nederland aan militaire acties, maar we moeten geen twijfel wekken aan onze solidariteit. We moeten schouder aan schouder staan met de Verenigde Staten. Dat is psychologisch zeer belangrijk."

"De woorden van premier Kok (op 17 september jl, red.) dat Nederland ook in oorlog is, getuigt weliswaar van realisme, maar ik vraag me af wat hem tot die aanscherping van zijn eerdere woorden heeft gebracht. De situatie wordt nu kennelijk ook voor ons land ernstiger ingeschat."

"Als de aanslagen in de VS inderdaad breder gericht waren, dus niet alleen tegen de VS, maar ook tegen de westerse politiek, cultuur, normen en waarden, dan moeten we ons daar niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk tegen (gaan) wapenen."

Deel: ' Hans van den Broek Niet indekken tegen militaire acties VS '
Lees ook