PersberichtHap-trap-arrangement langs Achterhoeks erfgoed

Sportief, cultureel en ontspannend bezig zijn èn heerlijk genieten van typisch Achterhoekse gerechten is vanaf 21 mei mogelijk met een uniek Hap-trap-arrangement. Het dagarrangement is samengesteld door de Stichting Toerisme en Recreatie Oost Achterhoek en het Achterhoeks Bureau voor Toerisme. Bij de VVV s in Lichtenvoorde en Groenlo is vanaf die dag het arrangement te boeken, bestaande uit de bewegwijzerde Arfgood -fietsroute en coupons voor vier gangen Achterhoekse specialiteiten.

Trappen

De Achterhoek, bekend om haar afwisselend coulisselandschap en cultuurhistorisch arfgood (erfgoed), is sinds twee jaar uitstekend per fiets te verkennen middels de Arfgoodroute . Deze route is uitgangspunt voor het arrangement. De 39 kilometers lange route verbindt negen toeristische attracties en bezienswaardigheden in de omgeving van Groenlo, Lichtenvoorde en het Duitse Zwillbrock, die alle iets vertellen over het cultuurhistorisch arfgood van deze streek. Maak onderweg kennis met het boerenleven van weleer in het openluchtmuseum Erve Kots en in de stadsboerderij van Groenlo. Kom kijken en proeven hoe kaas wordt bereid in de kaasboerderij van de familie Weenink en ontdek hoe volgens eeuwenoude traditie Korenmolen De Vier Winden wordt bediend. Het stadsmuseum Groenlo toont de industriële en culturele geschiedenis van Groenlo en ook een bezoek aan de Barokkerk in Zwillbroek is zeker de moeite waard. Kennis van de natuur kan worden opgedaan in het Biologisch Station Zwilbroek en de natuur beleven kan op de route langs het Zwillbrocker- en Vragenderveen en vanaf een waterfiets in Natuurpark De Leemputten. De stoomhoutzagerij Nahuis met een uniek werkende stoommachine uit 1918 is een aantal keren per jaar geopend voor publiek.

Happen

Onderweg wordt bij vier pleisterplaatsen, telkens tegen inlevering van een coupon, één gang van het Arfgoodmenu geserveerd. s Ochtends wordt gestart met een kop koffie of thee met Pillenwegge. Net over de grens heeft de Duitse kok een speciaal Arfgood -broodje bereid. Na de verbranding hiervan wacht verderop een heuse Achterhoekse Hap met o.a. boerengries met beleg of een Boerenpannenkoek met hassespek, champignons en uien. De laatste gang bestaat uit een ambachtelijk bereid Arfgoodtoetje van hangop, kwark, yoghurt met vruchten. Er kan een keuze worden gemaakt uit een aantal alternatieven. Voor kinderen is een speciaal kindermenu samengesteld.

Prijzen en reserveringen

De prijs voor het Hap-trap-arrangement bedraagt fl. 50,- voor volwassenen en fl. 25,- voor kinderen tot en met 12 jaar. Het arrangement is zonder voorafgaande reservering bij de VVV Groenlo (0544-461247) en Lichtenvoorde (0544-375775) te boeken. Groepen van meer dan tien personen moeten vooraf reserveren.

Het arrangement is voor groepen op maat uit te breiden met rondleidingen, bezichtigingen of doe-activiteiten bij de attracties aan de route. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boerengolf, waterfietsen of een kaas- of bierproeverij. Bezichtiging met (of zonder) gids door een natuurpark, het openluchtmuseum, een ambachtelijke bierbrouwerij, stoomhoutzagerij of molen behoort tot de mogelijkheden.

Stichting Toerisme en Recreatie Oost Achterhoek

De Stichting Toerisme en Recreatie Oost Achterhoek is een samenwerkingsverband tussen de VVV s Lichtenvoorde en Groenlo, bijgestaan door het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, met als taak gezamenlijk een aantal nieuwe activiteiten te ondernemen om dit deel van de Achterhoek te promoten. Deze stichting is dan ook de initiatiefnemer geweest voor de inmiddels zeer succesvolle Arfgoodroute.

Ook draagt hij zorg voor de arfgood-evenementendagen, die enkele malen per jaar plaats vinden langs de Arfgoodroute en waarbij oude ambachten een belangrijke rol spelen.

Deze evenementendagen zijn dit jaar gepland op woensdag 25 juli en zondag 12 augustus.

Deel: ' Hap-trap arrangement langs Achterhoeks erfgoed '
Lees ook