Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

Presentaties en Projecten Artoteek Rijnmond

Artoteek, 8 september - 28 oktober 2001: Hat & Art

Hoeden worden vaak geassocieerd met de kerk, de koningin of de paardenraces van Ascott. In het gewone dagelijks leven zie je ze weinig, en de hoeden die het straatbeeld opfleuren, zijn vaak degelijk en vooral niet te wild. Deze associaties kunnen overboord gegooid worden na een bezoek aan de tentoonstelling 'Hat & Art' die in september en oktober in de Artoteek te zien is. Het CBK en de Stichting Hoedenplatform brachten voor dit project elf hoedenvormgevers en elf beeldende kunstenaars bij elkaar.

De samenwerking leidde dit tot ongewone resultaten. Uiteraard zijn draagbare hoeden te zien maar hoofddeksels die heel andere functies hebben. Zoals een 'verderkijker'. Ook hebben deelnemers nieuwe technieken en materialen onderzocht. Dit leidde tot een vouwbare hoed, een kast speciaal voor een hoed ontworpen, een levensgrote jurk van steenkool, rupsvormige hoeden en halsobjecten.

Naast deze nieuwe ontwerpen worden ook lievelingshoeden getoond van elf internationale tophoedenontwerpers. In de vitrines van de Artoteek is te zien welke visie sieraadontwerpers van nu geven op de aloude hoedenspeld. Bij de tentoonstelling verschijnt een tweetalige catalogus. Het is een kleurrijk boek op hoedengebied, met veel achtergrondinformatie en fotos van de hoeden, spelden en kunstwerken in de tentoonstelling. De expositie wordt op 7 september geopend door kunsthistorica Marian Conrads. Na oktober reist de tentoonstelling verder naar diverse musea in binnen- en buitenland.

kinderkunstklassen

Kinderen die in de buurt van het CBK wonen, krijgen van kunstenares Saminte Ekeland les in hoedententoonstelling in de Artoteek. Hun eigen hoeden tonen ze daarna aan heel Rotterdam in een optocht door de Gouvernestraat. Rond dezelfde tijd verschijnt bij het CBK een nieuw lespakket over educatieve projecten van kunstenaars met leerlingen uit het voortgezet en beroepsonderwijs. Geïnteresseerde docenten kunnen dit telefonisch aanvragen.

Deel: ' Hat & Art in Artoteek Rotterdam '
Lees ook