Persbericht

Hattrick voor Jaap van Lagen en MP Motorsport

SPA-FRANCORCHAMPS/OUDENBOSCH, 11 mei 2002 - MP Motorsport-coureur Jaap van Lagen (Wekerom) heeft met een zwaarbevochten overwinning op het fameuze Grand Prix circuit van Spa-Francorchamps zijn ongeslagen status in het Formule Ford Benelux Kampioenschap gehandhaafd. Yacht-teamgenoot Dillon Koster (Zandvoort) moest pas in de laatste ronde zijn fraaie zesde plaats opgeven en werd negende, terwijl Ardi van der Hoek ('s-Gravendeel) als elfde de finish passeerde.

Voor het eerst dit seizoen geen pole-position voor regerend Benelux kampioen Jaap van Lagen. "In de derde ronde van de training ging de motor kapot. De tijd in mijn tweede ronde was al goed voor een derde startpositie, in de volgende ronden was het zeker sneller gegaan. Het komt in de race wel goed", aldus Jaap van Lagen vol zelfvertrouwen. Redelijk tevreden met zijn tiende startplaats was MP Motorsport teamgenoot Dillon Koster. "Na de testritten van vorige week hebben we nieuwe schokdempers gemonteerd en daarmee ben ik meteen seconden sneller." Ardi van der Hoek kwalificeerde zich als twaalfde, maar wist dat het sneller kon. "Ik was in de kwalificatie te veel in gevecht met anderen en dat leidt af, in de vrije training was ik een seconde sneller, jammer natuurlijk maar leerzaam voor de volgende keer."

Bij de start van de race over 10 ronden profiteerde Jaap van Lagen van de trage reactie van pole-position man Tristan te Pas en pakte achter Xavier Maassen meteen de tweede plaats. Ook MP teamgenoten Dillon Koster en Ardi van der Hoek kwamen uitstekend uit de startblokken. Beiden wonnen drie plaatsen en kwamen na de eerste ronde als zevende en negende door.

Aan kop ontwikkelde zich een fantastisch gevecht tussen het viertal Te Pas, Maassen, Benjamini en Yacht-rijder Jaap van Lagen. Per ronde wisselde de koppositie soms wel drie keer. "In de derde ronde kwam ik aan kop, maar het effect van de slipstream is op Spa zo groot dat het niet lukt om weg te rijden. Aan het eind van het rechte stuk komen twee man je zo maar voorbij rijden en bij het volgende rechte stuk pak je die plaatsen weer terug", aldus Van Lagen. In de zesde ronde profiteerde de MP-rijder echter handig van een mislukte uitrem-actie van Maassen. Ben Jamini en Maassen moesten daardoor afhaken terwijl Te Pas een kleine seconde moest prijsgeven. Ook achter de kop ging de strijd er fel aan toe. Dillon Koster hield zich in een groep van vier goed staande en veroverde in de achtste ronde zelfs de zesde plaats. Ardi van der Hoek had door een foutje een aantal plaatsen moeten prijsgeven maar vocht zich gedurende de race terug naar een elfde positie.

In de voorlaatste ronde deed Te Pas nog een ultieme poging om Jaap van Lagen van zijn derde overwinning op rij af te houden. Door extreem laat te remmen wist de Yacht-coureur echter zijn eerste plaats te behouden. "De mooiste race van mijn leven, na zulke gevechten winnen is fantastisch", aldus een uitgelaten Jaap van Lagen na afloop. Ardi van der Hoek maakte in de laatste ronde nog veel terrein goed, maar de tiende plaats bleef net buiten bereik voor de coureur uit 's-Gravendeel. Dillon Koster had de pech dat juist in de allerlaatste ronde een drietal rijders optimaal van zijn slipstream profiteerde en de Zandvoorter terugverwezen naar een negende plaats.

Met zijn derde overwinning van het seizoen heeft MP Motorsport-coureur Jaap van Lagen verder afstand genomen in de strijd om de Benelux titel. Yacht-teamgenoten Dillon Koster en Ardi van der Hoek bezetten daarin een respectievelijke zevende en negende positie

De volgende race, meetellend voor het Nederlands en Benelux Kampioenschap in de Van Uitert Formule Ford, wordt verreden op Circuit Park Zandvoort op Tweede Pinksterdag 20 mei 2002.

Uitslag race Formule Ford, Benelux Kampioenschap,
Zaterdag 11 mei 2002, Circuit Spa- Francorchamps

1. Jaap van Lagen, 10 ronden in 25.47.167;

2. Tristan te Pas op 0,349;

3. Xavier Maassen op 5.498;

4. Ben Jamini op 14.498;

5. Michel Florie op 15.319;
9. Dillon Koster, op 30.878;
11. Ardi van der Hoek, op 35.721.

Tussenstand Benelux kampioenschap:

1. Jaap van Lagen, 64 punten;

2. Xavier Maassen 43;

3. Tristan te Pas 36;
7. Dillon Koster, 9 punten;
9. Ardi van der Hoek, 7 punten

Voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de teammanagers, de heer A. van der Hoek telefoon 078-6732732 of de heer D. van der Wilt telefoon 078-6731778.

Deel: ' Hattrick Jaap van Lagen en MP Motorsport in Spa-Francorchamps '
Lees ook