Havic Kantoormeubelen verwerft EU-order voor kerncentrale Oekraïne


VEGHEL, 20130614 -- Het Veghelse Havic Kantoormeubelen heeft een Europese aanbesteding gewonnen voor het compleet inrichten van het fonkelnieuwe trainingscentrum van de grootste kerncentrale van Europa. Deze staat in het Oekraïense Zaporizja. Opdrachtgever is de Europese Unie.

Aan de gunning van de opdracht door de Europese Unie aan Havic Kantoormeubelen ging een traject van anderhalf jaar vooraf. Het gaat om een deelopdracht van een groter plan om gezamenlijk – EU en Oekraïne – een state of the art trainingscentrum te bouwen op het terrein van de kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa en de een na grootste ter wereld. De opdracht die aan Havic Kantoormeubelen is gegund betreft het compleet inrichten van dat trainingscentrum; een opdracht waarmee meer dan 2.000 kantoormeubelen zijn gemoeid.

Aanleiding voor de bouw van het trainingscentrum
Oekraïne is in zijn energievoorziening sterk afhankelijk van kernreactoren. Het land telt 15 reactoren, die samen in de helft van de totale energiebehoefte voorzien. Om die capaciteit optimaal te benutten, ook internationaal, is het land in 2009 in samenwerking met de EU een traject gestart om de veiligheid van de reactoren beter te borgen. Onderdeel van de plannen is de bouw van een trainingscentrum bij de centrale van Zaporizja. Daarvoor heeft EuropeAid Ontwikkelingssamenwerking, dat het ontwikkelingsbeleid van de EU uitvoert, 14 miljoen euro beschikbaar gesteld.

“De Europese Unie ziet het Nationale Trainingscentrum als de fundering onder een duurzaam en veilig nucleair programma van het land waarmee het in politiek en economisch opzicht steeds nauwere banden onderhoudt”, vertelt Dries Wiendels, directeur van het Veghelse Havic Kantoormeubelen. “Het centrum biedt straks plek aan tweehonderd medewerkers. Management en onderhoudspersoneel, zoals operators, krijgen hier dan trainingen op het allerhoogste niveau ter wereld.”

Waarom Havic Kantoormeubelen?
De openbare aanbesteding leerde dat Havic Kantoormeubelen naar inzicht van de EU de beste papieren had voor het compleet inrichten van het trainingscentrum. Deze week kreeg het bedrijf de definitieve bevestiging daarvan. “Een enorme eer”, vertelt Dries Wiendels. “We zijn een relatief klein bedrijf dat vanuit Veghel opereert, maar timmeren niettemin heel hard aan de weg, zowel in Nederland als daar buiten. Dat doen we door topkwaliteit producten te leveren tegen scherpe prijzen. Dit is opnieuw een enorme opsteker voor onze ambitie om in kantoormeubelen een nieuwe toon te zetten.”

De opdracht aan Havic Kantoormeubelen, dat in 2008 is opgericht door Dries Wiendels en Vic Sondag, betreft het leveren en installeren van ruim 2.000 meubelstukken conform bestek. Dat varieert van bureaus en bureaustoelen tot opbergkasten en vergadertafels. In oktober moet de bestelling worden geleverd. Direct daarna zal het Euro National Training Centre for Nuclear Operator, zoals het centrum volledig heet, in gebruik worden genomen.


Deel: ' Havic Kantoormeubelen verwerft EU-order voor kerncentrale Oekraïne '
Lees ook