HEINEKEN NV

Heineken begint ICC arbitrage en een kort geding tegen Quilmes

Amsterdam, 10 juni 2002

Heineken begint ICC arbitrage en een kort geding tegen Quilmes

Heineken heeft vandaag een arbitragezaak aangespannen bij de International Chamber of Commerce (ICC) in Parijs tegen Quilmes Industrial (Quinsa) S.A., de Argentijnse brouwer, en haar moedervennootschap Beverage Associates (BAC) Corp.

Sinds 1984 zijn Heineken en Quinsa partners in de joint venture Quilmes International (Bermuda) Ltd. (QIB). Heineken spant deze zaak aan omdat op 1 mei 2002 Quinsa en BAC bepaalde transacties zijn aangegaan met Ambev, de Braziliaanse brouwer.

Heineken wenst dat de afspraken zoals die zijn gemaakt in de aandeelhoudersovereenkomst met Quinsa worden nageleefd. Deze aandeelhoudersovereenkomst geeft Heineken het recht van 'first refusal' om de joint venture QIB te verwerven. Tevens geeft deze overeenkomst Heineken exclusieve rechten in QIB die door Quinsa en BAC niet omzeild mogen worden.

Heineken verzoekt het scheidsgerecht van de ICC vast te stellen dat de transacties met Ambev de rechten van Heineken schenden en te bepalen dat Quinsa en BAC hun voorgenomen transacties met Ambev niet mogen effectueren op een tijdelijke en uiteindelijk definitieve basis.

Heineken heeft zich tegelijkertijd gericht tot de rechtbank in Luxemburg, waar Quinsa gevestigd is, voor een voorlopige voorziening, in afwachting van de uitspraak van het scheidsgerecht. De rechtbank in Luxemburg heeft Heineken's verzoek om versnelde behandeling toegewezen. Het kortgeding vindt plaats op vrijdag 14 juni 2002.

De transacties tussen Quinsa en Ambev omvatten de acquisitie door Ambev van BAC's aandelen in Quinsa. Bovendien zal Ambev zijn biermerken en brouwerijen in Argentinië, Paraguay, Uruguay en Bolivia inbrengen in Quinsa. Deze merken en operaties concurreren met die van QIB.

Heineken heeft een aandeel van 15% in QIB en Quinsa bezit de overige 85%. Heineken verleent technische diensten aan QIB die ook de licentie heeft voor de productie en distributie van het Heineken merk, met name in Argentinië.

Persinformatie Manel Vrijenhoek Telefoon: 020 - 52 39 355

Beleggers- en analisteninformatie Jan van de Merbel Telefoon: 020 - 52 39 591

Heineken N.V.

10 jun 02 14:35

Deel: ' Heineken begint ICC arbitrage en een kort geding tegen Quilmes '
Lees ook