Heineken N.V.

Heineken N.V. in samenwerkingsverband met Bayerische BrauHolding AG

Heineken N.V. en de Bayerische BrauHolding AG. (BBH) hebben een overeenkomst getekend om een joint venture op te zetten. Via deze gezamenlijke onderneming zal Heineken een minderheidsbelang in twee Duitse brouwerijgroepen verwerven en Paulaner Weissbier wereldwijd gaan exporteren.

Bayerische BrauHolding AG, een onderdeel van de Schörghuber Corporate Groep, en Heineken zullen het Duitse premiummerk Paulaner Weissbier internationaal gaan ontwikkelen via Heineken's verkoop- en distributienetwerk. Paulaner Weiss bier is een welkome aanvulling op Heineken's portfolio van internationale speciaalbieren.

De joint venture, die de naam BrauHolding International AG krijgt, verschaft Heineken eveneens een beter inzicht in de Duitse biersector. Duitsland heeft de grootste biermarkt in Europa en is strategisch gelegen in het hart ervan. Daarom kan Duitsland aantrekkelijke mogelijkheden bieden voor de Heineken onderneming.

Heineken verwerft 49,9% van BrauHolding International AG en Bayerische BrauHolding AG verwerft de overige 50,1%. De joint venture bezit:
· 50% van Paulaner Brauerei GmbH&Co KG.

· 62,66% van Kulmbacher Brauerei A.G.

· 50% van Inversiones y Rentas S.A. (IRSA), een joint venture bedrijf dat 61,58% van Compañia Cervecerías Unidas S.A. (CCU) in Chili bezit.
'Deze eerste stap op de Duitse markt is veelbelovend. De joint venture is weloverwogen en goed voorbereid met Bayerische BrauHolding AG als partner,' zegt Heineken's bestuursvoorzitter Karel Vuursteen. 'Momenteel is de Duitse biermarkt versnipperd en kent een groot aantal kleine brouwerijen. Deze situatie zal op de lange termijn niet blijven voortbestaan'.

'De joint venture met Heineken verschaft ons nieuwe internationale mogelijkheden. Gezamenlijk zullen wij van Paulaner het grootste Weissbiermerk van de wereld maken. De samenwerking stelt ons bovendien in staat te anticiperen op de komende consolidatie van de Duitse markt,' zegt Stefan Schörghuber, bestuursvoorzitter van de Schörghuber Corporate Groep.

De Paulaner Brauerei in Beieren, realiseerde in 2000 een afzet van 2,8 miljoen hectoliter met haar merken Paulaner, Hacker-Pschorr, Thurn & Taxis en AuerBrau. De Paulaner Brauerei is een van de belangrijkste brouwerijgroepen van Duitsland. In 2000 bereikten de verkopen van de brouwerij de 1 miljoen hectoliter. Daarmee versterkte de groep zijn nummer 2 positie in het Duitse en internationale segment van Weisssbieren. De export groeide met 9 % tot 414.000 hectoliters.

Na een successvolle fusie van alle brouwerijen in de Noord-Beierse stad Kulmbach, bouwde de Kulmbacher Brauerei haar positie als grootste brouwerij in de regio verder uit. In het verslagjaar 1999/2000 steeg de afzet tot 1,9 miljoen hectoliter bier en 0,8 miljoen frisdrank en mineraalwater.

BrauHolding International AG (BHI) heeft ook een 50-50 joint venture met een meerderheidsbelang van 62% in Compañia Cervecerías Unidas S.A. (CCU) in Chili. Het minderheidsbelang van Heineken in BHI verschaft Heineken geen directe zeggenschap in CCU, maar het opent de mogelijkheid voor verdere samenwerking.

Compañia Cervecerías Unidas S.A. is de belangrijkste bier- en drankenproducent in Chili. In 1999 bedroegen de totale bierverkopen van de CCU Groep 5 miljoen hectoliter.

De samenwerkingsovereenkomst is onderworpen aan goedkeuring van de EU- mededingingsautoriteiten.

Amsterdam, 22 februari 2001

Deel: ' Heineken N.V. in samenwerkingsverband met BBH AG '


Lees ook