Helft allochtone stagiairs vermoedt discriminatie bij sollicitatie


Rotterdam, 20110428 -- De helft van de allochtone studenten die solliciteert voor een stage heeft het idee dat bedrijven stagiairs selecteren op basis van afkomst. Twintig procent van hen heeft ook daadwerkelijk te maken gehad met discriminatie. Dit blijkt uit de Landelijke Stage Enquête 2011 die werd gehouden door Stagemotor.nl, een online vacaturebank voor stages.

Je anders voordoen dan je bent
Van de allochtone studenten die vermoeden dat bedrijven discrimineren, past een grote meerderheid van 82% zich niet aan om discriminatie te voorkomen en de kans op een stageplek te vergroten. De studenten die zich wel aanpassen doen zich doorgaans anders voor tijdens een sollicitatiegesprek en een enkeling past zelfs zijn naam aan in de sollicitatiebrief.

Autochtone studenten positiever
Uit het onderzoek blijkt verder dat autochtone studenten aanzienlijk meer vertrouwen hebben in een eerlijk verloop van de sollicitatieprocedure. 78% heeft niet het idee dat stagiairs worden geselecteerd op basis van afkomst en slechts 4% heeft zelf ervaring met discriminatie.

Opmerkelijke verschillen
Er zijn meer opmerkelijke verschillen. 65% van de stagiairs van niet-Nederlandse afkomst heeft doorgroeimogelijkheden na zijn stage, terwijl stagiairs van Nederlandse afkomst met 56% een stuk minder kansrijk zijn. Ook blijkt dat 47% van de allochtone stagiairs het gevoel heeft als goedkope arbeidskracht gebruikt te worden, tegenover 39% van de autochtone stagiairs. Daarnaast heeft slechts 19% van de allochtone stagiairs een bijbaan naast zijn stage, terwijl dit bij stagiairs van Nederlandse afkomst 50% is.

Landelijke Stage Enquête
De Landelijke Stage Enquête 2011 werd van februari tot april 2011 gehouden door Stagemotor.nl. Aan dit onderzoek deden 1700 respondenten mee.

Stagemotor.nl


Deel: ' Helft allochtone stagiairs vermoedt discriminatie bij sollicitatie '
Lees ook