Ingezonden persbericht

Persbericht

IDC: Helft van nederlandse ondernemingen besteedt ict-diensten uit in 2003

Onderzoek bevestigt mogelijkheden voor service providers om dienstenaanbod uit te breiden

Amsterdam, 30 januari 2003 - Dit jaar besteedt ruim de helft van ondernemingen in Nederland ICT-processen uit. Op dit moment heeft 35 procent van alle bedrijven al ICT-taken ondergebracht bij een derde partij, twintig procent overweegt dat dit jaar voor het eerst te doen. Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde IDC onderzoek 'Managed services in the Netherlands'. IDC ondervroeg, in opdracht van Cisco Systems, 169 van de 5.000 grootste ondernemingen in Nederland, over netwerkdiensten en over de voorwaarden waarop zij deze eventueel zouden willen uitbesteden,.

Het begrip managed services staat voor alle ICT-diensten die door gebruik van internettechnologie zijn uitbesteed. Tot nu toe was het Nederlandse bedrijfsleven terughoudend met uitbesteding van ICT. Het onderbrengen van webhosting bij een service provider is de enige veelgebruikte managed service. In 2003 voorziet IDC een groeiende vraag naar andere managed services als spraakdiensten, dataopslag, netwerk-infrastructuur, datacenter- en desktopmanagement.

Het onderzoek van IDC brengt de Nederlandse markt voor uitbesteding van spraak- en datadiensten op basis van het internetnprotocol (IP) in kaart. Aanvullend geeft het rapport inzicht in de voorwaarden die ondernemingen stellen aan managed services. Kostenbeheersing en -besparing blijken doorslaggevend in het beslissingstraject voor uitbesteding van ICT-taken. Managers investeren in nieuwe netwerkoplossingen en -diensten als deze kosteneffectiever zijn dan de bestaande invulling. Het alternatief om ICT uit te besteden is een optie die organisaties tot nu toe zo min mogelijk inzetten. Meer dan een kwart van de Nederlandse ondernemingen beheert ICT-processen volledig intern. Ruim veertig procent van het bedrijfsleven besteedt alleen ICT-projectmanagement uit en slechts 28 procent brengt ICT gedeeltelijk onder bij derden.

"We zien dat veel organisaties liever zelf de controle over ICT houden. Toch voorzien we in 2003 een toename in de uitbesteding van ICT-taken. Naast infrastructurele diensten verwachten we ook groei in managed services op het gebied van bedrijfskritische ICT-toepassingen," aldus Marcel Warmerdam, research director bij IDC Nederland. Naast kostenbeheersing geven ondernemingen de toegang tot een bredere en diepere kennis van ICT en een focus op de eigen kernactiviteiten als verklaring voor deze tendens.

43 Procent van het Nederlandse bedrijfsleven gebruikt al één of meerdere Virtual Private Networks (VPN's). Dit percentage zal naar verwachting binnen een jaar groeien naar 63 procent(noot 1). "Steeds meer ondernemingen brengen het ontwerp, de implementatie en het beheer van hun bedrijfsnetwerk onder bij hun service provider. De inzet van managed services van een provider kan de kosten van een VPN op basis van IP met 15 tot 25 procent terugbrengen," aldus Nico Verspaget, directeur business development & marketing van Cisco Systems Nederland. "Met managed services als Voice over IP (VoIP), netwerkbeveiliging, IP Telefonie en mobiele internettoegang bieden service providers het bedrijfsleven kosteneffectieve additionele diensten. De service providers waarmee Cisco samenwerkt bieden allemaal op dit moment al verschillende netwerkdiensten aan als managed service."

Cisco gebruikt haar kennis van IP-technologieën en netwerkoplossingen voor grote ondernemingen om service providers te helpen nieuwe diensten te ontwikkelen voor hun klanten. Dit doet Cisco door diensten en businessmodellen te ontwerpen waarmee service providers hun aanbod kunnen verbreden en verdiepen.

Over Cisco Systems
Cisco Systems Inc. (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor Internet. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Jose, Californië. In Nederland is Cisco gevestigd in Amsterdam. Cisco heeft ruim 35.500 werknemers en realiseerde in boekjaar 2002 een totale omzet van 18,9 miljard dollar. Cisco Systems International BV, eigendom van Cisco Systems Inc., is de leverancier voor Cisco apparatuur in Europa. Nieuws en informatie is beschikbaar via http://www.cisco.nl.

Cisco, Cisco IOS, Cisco Systems en het Cisco Systems logo zijn geregistreerde handelsmerken van Cisco Systems inc. en/of haar werkmaatschappijen in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken bedoeld in dit document zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

(noot 1) Een vergelijkbaar onderzoek dat IDC in mei 2002 namens Cisco op Europees niveau heeft uitgevoerd, geeft aan dat de implementatie IP VPN's bij ondernemingen in de komende twee jaar met zestig procent zal toenemen. (Bron: IDC, 2002)

###

Deel: ' Helft Nederlandse ondernemingen besteedt ICT-diensten uit in 2003 '
Lees ook