Consumentenbond

Vakantiereizen uit mini-advertenties pakken duur uit

De helft van de reisaanbiedingen in de kranten is fake

De prijs van de vakanties uit de mini-advertenties in de kranten ligt bijna altijd hoger dan in de reclame wordt gesuggereerd. Bijna de helft van deze reisaanbiedingen is zelfs fake. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond, waarvan de resultaten worden gepubliceerd in 'de Reisgids, op reis met de Consumentenbond' van augustus, die vandaag verschenen is.

De Consumentenbond onderzocht zo'n vijftig reisaanbiedingen uit de reisbijlagen van de grote landelijke dagbladen. Het betrof 42 aanbiedingen van pakketreizen en 9 losse vluchten. Daarbij zaten busreizen naar de Costa Brava, vliegvakanties naar de Middellandse Zeelanden, citytrips en avontuurlijke rondreizen naar exotische landen. De helft van de aangeboden reizen had een vertrekdatum binnen twee weken; een kwart binnen vier weken.

In het onderzoek is bekeken of de prijs uit de advertentie klopt met de prijs die de vakantieganger daadwerkelijk moet betalen. Bijna altijd valt de echte prijs aanzienlijk hoger uit dan de aanbiedingsprijs: de prijs klopt helemaal niet, verplichte toeslagen worden niet meegerekend of de prijs gaat uit van een reis voor meer dan twee personen zonder dat te vermelden.

Bijna de helft van de reisaanbiedingen in de kleine advertenties van de landelijke dagbladen is fake: de prijs blijkt eenvoudigweg niet te kloppen. De voordelige vanaf-prijzen zijn in werkelijkheid slechts lokkertjes. De uiteindelijke prijs valt vijftig tot honderden guldens duurder uit.

Meer dan 70% heeft de toeslagen waar je niet omheen kunt, niet in de prijs van de reis opgenomen. De reiziger kan door de brij van toeslagen (zoals luchthavenbelasting, reserverings-, boekings- en administratiekosten en een bijdrage voor het calamiteitenfonds) niet meer zien wat een reis in werkelijkheid kost. Ook dit kan oplopen tot een paar honderd gulden bovenop de geadverteerde prijs. Irritant zijn de advertenties waarin niet vermeld wordt dat de prijzen gebaseerd zijn op een boeking van drie of meer personen, waardoor de reis voor een stelletje tot wel f.500 duurder uitpakt.

De Consumentenbond adviseert toeristen om zich niet blind te staren op de prachtige prijzen uit de mini's, maar bij de aanbieder van de vakantie goed door te vragen over de werkelijke prijs voordat een aankoopbeslissing wordt genomen.

Deel: ' Helft reisaanbiedingen kranten fake volgens Consumentenbond '
Lees ook