Help de Huismus! Doe zondag mee met Zet Huismus op Kaart


Help de Huismus! Doe zondag 16 april mee met Zet de Huismus op de Kaart !

LELYSTAD, 20170415 -- Bent u gek op huismussen en hebt u huismussen rond uw huis leven, dan kunt u dat komende zondag weer aan Huismus Bescherming Nederland doorgeven. Huismus Bescherming Nederland helpt huismussen en mussenliefhebbers met de leefomgeving voor huismussen. Zondagochtend, 16 augustus, kunt u weer mee doen met de landelijke bescherm-actie “Zet de Huismus op de Kaart”. Deze zestiende editie draait om leefgebied van mussen.

[Mannetje huismus, copyright 2010 Huismus Bescherming Nederland, Stichting Witte Mus]
Mannetje huismus, klaarstaand om aan het nest verder te bouwen, copyright 2010 Huismus Bescherming Nederland, Stichting Witte Mus

U bent waarschijnlijk dol op huismussen. Die over de stoep stuiterende bolletjes veren die zo lekker kunnen kwetteren. En u zou misschien best willen helpen er voor te zorgen dat hun leven makkelijker wordt, ondanks alle noodzakelijke renovaties en saneringen aan woningen.
Is dat zo?
Dan kunt u zich dit weekeinde uitleven !
Het enige dat u daarvoor hoeft te doen is zondag de 16e april, rond 10 uur ’s morgens, in de eigen tuin, op het balkon, in de bloempot  kijken naar een van de mussen en foto’s maken van wat die mus daar doet.
Als u enthousiast helemaal dol bent op huismussen mag u ook langer dan 10 minuten bezig zijn en meer huismussen in hun leefomgeving op de foto zetten. Desnoods de hele woonwijk als u de smaak goed te pakken heeft.
Van de mussen die u ziet maakt u foto’s in hun leefomgeving, en die stuurt u naar Huismus Bescherming Nederland. Dat kan via de website https://www.huismus-waarneming.nl .

Het gaat om hun leefgebied. Dat kan een mussen-schuilplaats zijn omdat ze ergens van geschrokken zijn. Het kan een voerplaats zijn omdat er planten staan waar rijpe zaden, jonge bladeren of bloemknoppen aan zitten. Het kan badwater zijn omdat het net geregend heeft. Het kan een dak zijn waar ze zitten te zonnen. Maar ook de door u zelf aangebrachte nestgelegenheid is prima.
Maak hiervan foto's en upload ze naar huismus-waarneming.nl

Er is een grote kans dat u zondag de 16e al jonge huismussen in de nesten kunt horen, of zelfs dat ze al uitgevlogen zijn. De vroegste datum waarop dat gebeurde is 12 april geweest. Dat was in 2014 in de Betuwe. Huismus Bescherming Nederland is heel benieuwd of er dit jaar misschien opnieuw zo vroeg jonge huismussen uitvliegen.

Meer weten over Huismus Bescherming Nederland?

Kijk op www.huismusbescherming.nl

Of op facebook https://www.facebook.com/huismusBeschermingNederland/


Deel: ' Help de Huismus! Doe zondag mee met Zet Huismus op Kaart '


Lees ook