Nieuws van 16/08/01

16 augustus 2001

Hengelo's kind met meningokok besmet
Een zesjarig jongetje uit Hengelo is met spoed opgenomen in het ziekenhuis, vanwege een besmetting met de meningokokbacterie. De bacterie veroorzaakte een bloedvergiftiging. Het kind verkeert niet meer in gevaar. De personen die intensief contact met het kind hebben gehad worden preventief behandeld met antibiotica. Voor anderen is er `absoluut geen reden' tot behandeling over te gaan, aldus de GGD Twente.

Twijfel over meningokokbesmetting
Over de oorzaak van de bloedvergiftiging waaraan een eenjarig meisje uit Leeuwarden vorige week woensdag is overleden, is twijfel ontstaan.Verscheidene bacteriën kunnen de dood van het meisje hebben veroorzaakt. Dit blijkt uit het laboratoriumonderzoek, dat de GGD donderdag naar buiten heeft gebracht.

Oplossing huisartsentekort in Haagse wijk Transvaal nabij De District Huisartsen Vereniging in Den Haag verwacht dat duizenden Hagenaars in de wijk Transvaal toch de beschikking houden over een huisarts. ,,Ik heb goede hoop dat het ons gaat lukken om binnen twee maanden voor iedereen een huisarts te vinden'', zei voorzitter J. Rensing donderdag.

Minder hartincidenten door gebruik clopidogrel
Als mensen met een dreigend hartinfarct direct en langdurig het medicijn clopidogrel krijgen toegediend, neemt het risico dat zij daarna een hartaanval of een beroerte krijgen of overlijden met 20 procent af. Bij hartpatiënten die een dotterbehandeling ondergaan, neemt het risico door dit medicijn zelfs met 31 procent af.[Trouw 16/8/01]

Alcoholgebruikers voelen zich gezonder
Mensen die alcohol drinken voelen zich gezonder dan niet-gebruikers. Dat heeft de BBC donderdag bericht op grond van een Spaans onderzoek.

Extra uraniumonderzoek Bijlmerramp
De medische adviescommissie Vliegramp Bijlmermeer wil een extra onderzoek doen naar uraniumvergiftiging. Het gaat om de dure en tijdrovende zogeheten fish-methode. Hierbij worden beschadigingen aan DNA-materiaal blootgelegd.

Rokende moeders verkleinen de overlevingskans van hun baby Een kwart van de babysterfte tijdens de zwangerschap of in het jaar na de geboorte, komt door roken. Dat blijkt uit een onderzoek van een Deens universitair ziekenhuis.

Psychoten kwijnen weg in daklozenopvang
Geef psychotische mensen die regelmatig voor overlast zorgen gedwongen medicijnen, vindt de leiding van de crisisdienst Buiten-Amstel. Preventief, zodat zij niet meer in een politiecel belanden. Dan zullen psychiaters spreekuur moeten houden in huizen voor daklozen, waar veel gestoorde zwervers naartoe worden gebracht.

Crisisopvang psychoten moet prioriteit krijgen
De drie instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Amsterdam moeten zoveel mogelijk personeel vrijmaken voor de crisis opvang van psychiatrische patiënten.

Medicijn voor thuis op ziekenhuisbed
Patiënten van het Medisch Spectrum Twente (MST) krijgen sinds kort vóór hun ontslag al geneesmiddelen die zij na het verblijf in het ziekenhuis thuis nodig hebben. Bovendien worden zij na het ontslag intensief begeleid door hun eigen apotheek.

Deel: ' Hengelo's kind met meningokok besmet '
Lees ook