Henk Stouwdam schrijft mooiste sportalinea 2012


Journalist Henk Stouwdam (NRC) winnaar Sportblokjesbokaal 2012

HAARLEM, 20130131 -- Journalist Henk Stouwdam (NRC) is de winnaar van de Tanker Boot Sportblokjesbokaal 2012. Met zijn verslag van de olympische kwartfinale judo in NRC Handelsblad van 3 augustus 2012 wist hij de jury het meest te verblijden. Op de tweede en derde plek zijn geëindigd Willem Feenstra (Volkskrant) en Geert Langendorff (Haarlems Dagblad).

De mooiste sportalinea van 2012 bestaat uit 76 woorden en luidt als volgt:

“Zo fanatiek als een jehovagetuige op zieltjesjacht stapte Grol ‘s middags de mat weer op. Hij zou eens laten zien hoe er gejudood moest worden. Niks dat oneindige getrek aan pakken, niks geen strategisch gedoe. Ippon, daar gaat het om. Op de rug leggen die tegenstander, en wel zo snel mogelijk. Dat is wat Grol wil. En dus lag de Tsjech Lukas Krpalek, een boom van een kale kerel, na een minuut verdwaasd op zijn rug.”

De jury, die dit jaar bestond uit Carien Bakker, Dick-Gert Smid en Peter Sikkema. over de sportalinea van Henk Stouwdam: "De snelheid in het stuk is recht evenredig aan de manier waarop de Veendammer Grol judoot. Iedereen die Grol wel eens heeft zien judoën of heeft horen praten over zijn sport, herkent diens wilskracht en brandende ambitie. En dus ligt de tegenstander (net als wij lezers) plotseling verdwaasd op de grond."

De jury over de runners up, Willem Feenstra en Geert Langendorff: "Willem Feenstra heeft het hier niet alleen over de balverliefde Pappa maar ook over de angst die in veel voetballers sluipen kan. Er staat soms te veel op het spel. Wat kijken we daarom graag naar een onbevangen voetballer als Pappa die zonder besef van opdrachten lijkt te spelen." en "Geert  Langendorff laat ons de fanatieke sprint meebeleven van rugbyer Visser door te kiezen voor het onaantastbare ‘tap, tap, tap’ Je waant je er bij en voelt de spanning van het beslissende moment, waar de arbiter overigens een hulpmiddel mag gebruiken. Het is er zeker niet minder spannend om."

De Sportblokjesbokaal (SGNV Bokaal) wordt elk jaar uitgereikt op 31 januari. De bokaal is bestemd voor sportverslaggevers die een actiemoment in een sportwedstrijd treffend weten te beschrijven. SGNV - Sportblokjes Gaan Nooit Verloren – is een initiatief van uitgeverij Tanker Boot.

Uitgeverij Tanker Boot is het langlopende kunstproject van André Westra voor ongerijmde uitgaven en projecten waarin taal, tekst en tekens centraal staan.


Deel: ' Henk Stouwdam schrijft mooiste sportalinea 2012 '
Lees ook