Herdenking 16 oktober Stichting Gijzelaars Beekvliet & Haaren en Kamp Amersfoort

PERSBERICHT

Leusden, 12 oktober 2015

Herdenking 16 oktober Stichting Gijzelaars Beekvliet & Haaren en Kamp Amersfoort

Op 16 oktober a.s. zal worden herdacht dat op die datum in 1942 twaalf politieke gevangenen uit het zogenoemde Polizeiliches Durchgangslager te Amersfoort, de meesten van hen leden van marxistische politieke organisaties, door de bezetters om het leven zijn gebracht.

De Stichting Gijzelaars Beekvliet & Haaren en Nationaal Monument Kamp Amersfoort organiseert jaarlijks op 16 oktober een herdenking bij het monument bij Bergzicht, op het grondgebied van de gemeente Woudenberg. Het monument staat op de plek waar in 1942, drie gijzelaars uit de gijzelaarskampen te Sint Michielsgestel en Haaren en twaalf gevangenen uit Kamp Amersfoort werden gefusilleerd. Sinds 2003 verleent de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort haar medewerking bij de herdenking.

De jaarlijkse herdenking bij het monument, voor de slachtoffers die vielen op 16 oktober 1942, wordt bijgewoond door nabestaanden, vertegenwoordigers van het voormalig verzet, leden van de Nationale Reserve, vertegenwoordigers van de Stichtingen Gijzelaars Beekvliet en Haaren en Nationaal Monument Kamp Amersfoort, vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Woudenberg en belangstellenden. De nabestaanden van de slachtoffers willen met de herdenking de boodschap van vrede en vrijheid levend houden.

Voor aanvang van de plechtigheid verzamelen de deelnemers zich om 10.30 bij restaurant Bergzicht aan de Doornseweg in Woudenberg. Vervolgens begeven zij zich om 11.30 naar het monument. De herdenking vindt plaats om 12.00 uur.

Over Kamp Amersfoort

Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op de grens van Leusden en Amersfoort, is een van de drie bekendste Nederlandse herinneringscentra. In de periode 1941 tot 1945 hebben ongeveer 37.000 veelal politieke gevangenen voor korte of langere tijd vastgezeten in dit doorgangs- tevens strafkamp dat onder direct bevel stond van de SS. Getuigenissen van oud-gevangenen, vastgelegd in ruim honderd interviews, geven een beeld van de gewelddadigheden die hier hebben plaats gevonden.

Deel: ' Herdenking Stichting Gijzelaars Beekvliet & Haaren en Kamp Amersfoort '


Lees ook