Ingezonden persbericht


PERSBERICHT GRONINGER MUSEUM

Groningen, 11 juni 2002

Het Groninger Museum toont kunstenaarsboeken

Vanaf heden t/m 22 september 2002 organiseert het Groninger Museum in het prentenkabinet de tentoonstelling Kunstenaarsboeken uit eigen collectie. Aanleiding voor de tentoonstelling is de manifestatie De Magie van het Boek in de stad en provincie Groningen van 5 t/m 16 juni.

De boeken zijn gemaakt door beeldend kunstenaars en meestal gepubliceerd in eigen beheer dan wel in samenwerking met een galerie of een gespecialiseerde uitgeverij. Het gaat om kunstenaarsboeken uit de jaren zeventig van: Marcel Broodthaers,

Gilbert & George, Sol Lewitt, Richard Long, Dieter Roth, Edward Ruscha en Lawrence Weiner. De boeken variëren in omvang van enkele bladzijden tot zware boekwerken. Ook inhoudelijk lopen de boeken uiteen van zeer serieus en beschouwelijk tot poëtisch, humoristisch en bizar.

Het Groninger Museum begon met het verzamelen van kunstenaarsboeken in het begin van de jaren zeventig toen de aandacht voor het kunstenaarsboek op zijn hoogtepunt was. Onder invloed van Fluxus, een internationale groep musici, dichters en beeldende kunstenaars, werd drukwerk gebruikt op originele wijze als medium voor de beeldende kunst. Het waren vervolgens de conceptuele kunstenaars die intensief van dit medium gebruik maakten.

Hoewel kunstenaarsboeken in die tijd een bekend verschijnsel waren, zijn ze niet op grote schaal door musea verzameld. De collectie van het Groninger Museum is daarom bijzonder omdat deze bestaat uit ruim 1000 kunstenaarsboeken. Alleen het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een vergelijkbare verzameling.

Door de moeilijkheid van exposeren en de kwetsbaarheid, zijn de boeken voor het grootste gedeelte digitaal te bezichtigen. Door middel van computeropstellingen in het prentenkabinet kan de bezoeker de kunstenaarsboeken zelf digitaal doorbladeren.

Samenstellers: Poul ter Hofstede, Ruud Schenk

Inrichter: Mark Wilson

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Public Relations van het Groninger Museum,

Josee Selbach, 050-3666555 of info@groninger-museum.nl of kijken op www.groninger-museum.nl

Groninger Museum

Museumeiland 1 / Postbus 90

9700 ME Groningen

NEDERLAND

Tel.: 0031 (0)50-3666555

Fax: 0031 (0)50-3120815

www.groninger-museum.nl

Deel: ' Het Groninger Museum toont kunstenaarsboeken '
Lees ook