Het Nationale Ballet op tournee met première David Dawson, Twilight en In the Upper Room

Van 28 april tot en met 12 mei gaat Het Nationale Ballet op tournee langs verschillende Nederlandse theaters met een gevarieerd programma dat bestaat uit de wereldremière van Psychic Whac,vanNationale Ballet-danser David Dawson, het prachtige, op hoge hakken gedanste, Twilightvan Hans van Manen en de internationale podiumhit In the Upper Room van Twyla Tharp.

Première Psychic Whack

De Engelse danser David Dawson (1972) volgde zijn balletopleiding aan de beroemde Royal Ballet School in Londen. Hij heeft gedanst bij het Birmingham Royal Ballet en het English National Ballet. In 1991 won hij de prestigieuze Prix de Lausanne. Vanaf seizoen 1995/1996 danst Dawson bij Het Nationale Ballet, inmiddels in de rang van grand sujet. In 1997 nam Dawson deel aan de choreografie-workshop van Het Nationale Ballet met zijn stuk Born Slippy. In 1998 creëerde hij een pas de deux in New York voor American Ballet Theatre-dansers Susan Jaffe en Parrish Maynard, op speciaal door Thom Willems gecomponeerde muziek.

Dawson maakt zijn eerste ballet voor Het Nationale Ballet speciaal voor tien door hem geselecteerde dansers (vijf vrouwen en vijf mannen). Het stuk is opgeplitst in een groepsdans en een pas de deux. Volgens Dawson hoort niet de choreograaf centraal te staan, maar de fysieke kwaliteiten en de persoonlijkheid van de dansers.

Dit wordt ook benadrukt in het kostuumontwerp van Dawson; elk kostuum wordt verschillend en passend bij iedere individuele danser. Hij is geïnspireerd door veel verschillende choreografen, maar voor dit ballet baseerde Dawson zich vooral op het werk van de grootmeester Marius Petipa (1818-1910). Dawson gebruikt een aantal belangrijke karakters uit de grote klassiekers: zowel de Zwarte als de Witte Zwaan uit Het Zwanenmeer, de Suikerfee uit de Notenkaker, Kitri uit Don Quichotte en Aurora uit de The Sleeping Beauty. Hij geeft deze rollen een eigentijds accent door ze meer levensecht neer te zetten, geïnspireerd op de karakters van de dansers. Hierbij is het overkoepelende thema de intermenselijke relaties. Er zal nauwelijks decor zijn omdat Dawson het publiek zo min mogelijk wil afleiden van de dansers. De Nederlandse componist Thom Willems zal speciaal voor dit ballet de muziek componeren. Het lichtontwerp is van Bert Dalhuysen.

Twilight

Het werk van Hans van Manen (1932) wordt gekenmerkt door de schijnbare eenvoud en de uiterst evenwichtige, mathematisch aandoende structuur van zijn bewegings-composities. Van Manen is één van de toonaangevende choreografen die het moderne ballet als combinatie van academische ballettechniek met moderne dans- en bewegingstechnieken bij een groot publiek populair hebben weten te maken.

Tijdens het Edinburgh International Festival 1998 vierde Van Manen een groot succes met dertien van zijn choreografieën, opgevoerd door Het Nationale Ballet en het Nederlands Danstheater. Tijdens dit festival werd hem de Archangel Award (een dansprijs van balletcritici) uitgereikt voor zijn gehele oeuvre, zijn enorme staat van dienst in de internationale balletwereld en zijn invloed op de hedendaagse dans.

In het duet Twilight (1972) danst de vrouw op hoge hakken, die haar bewegingen puntig en scherp maken. In het eerste deel cirkelen de man en vrouw bedachtzaam om elkaar heen waarna langzaam maar zeker de sfeer verandert en een meer agressief en erotisch karakter krijgt. Alle beperkingen verdwijnen als de hoge hakken worden uitgetrokken. Dan breekt er een ongeremde drift los. Maar na deze climax eindigt het duet in vloeiende harmonieuze bewegingen. Twilight wordt gedanst op The perilous night for prepared piano van John Cage. Decor- en kostuumontwerp zijn van Jean-Paul Vroom. The Financial Times (2 september 1998) schreef tijdens het Edinburgh International Festival 1998 over Twlight: It is a brilliant choreographic study, danced here with astounding rhythmic acuity and dramatic point.

In the Upper Room

Sinds Twyla Tharp (1942) in 1965 haar eerste gezelschap oprichtte, heeft zij als danseres en choreograaf grote invloed uitgeoefend op de (post)moderne dans, maar ook als directeur van verschillende gezelschappen waaronder het American Ballet Theatre. Momenteel heeft ze haar eigen groep Tharp!. Zij ontwikkelde een bewegingsstijl die vakkundigheid en techniek combineert met een zogenaamde elastieke, soepele nonchalance. Een aantal van haar meest bekende balletten zijn Deuce Coupe (1973) op muziek van de Beach Boys, Push Comes to Shove (1976) waarin Mikhail Baryshnikov een centrale dansrol had, In The Upper Room (1986) en de Broadway productie The Catherine Wheel (1981) in samenwerking met David Byrne, oprichter van de popgroep The Talking Heads. Ook werkte ze intensief samen met filmregisseur Milos Forman bij de films Hair, Ragtime en Amadeus. Tharp heeft verschillende choreografieën gemaakt voor het New York City Ballet, het Amercian Ballet Theatre, het Ballet de l Opéra National in Parijs en de Royal Ballet in Londen.

Philip Glass schreef in 1986 de gelijknamige muziek voor Twyla Tharps energieke In the Upper Room (1986). Een postmoderne variatie op het klassieke ballet, waarin gedanst wordt op gympen èn op spitzen. Twyla Tharp heeft de dansers in dit ballet specifieke rollen toebedacht. Er zijn zogenaamde stompers (op gympen), die een aardse, sportieve, quasi-nonchalante bewegingsstijl hebben en een bombsquad (op spitzen) wiens bewegingsstijl geënt is op de klassieke techniek. In the Upper Room is inventief, razendsnel gedanst, met een fysiek krachtige uitstraling. Het is een van haar meest populaire stukken op de internationale balletpodia.

Het programma wordt met band begeleid.

Deel: ' Het Nationale Ballet op tournee '
Lees ook