Ingezonden persbericht


HET NATIONALE BALLET
P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 4 september 2013

DON QUICHOT


* Terugkeer internationaal bejubelde productie
* Peter Faber en Frans Schraven in rol als Don Quichot en Sancho Panza
* Eerste solisten Anna Tsygankova en Matthew Golding opnieuw in de rol van Kitri en Basilio
* Van 12 oktober tot en met 3 november 11 voorstellingen in Het Muziektheater Amsterdam

Een van de grootste recente successen van Het Nationale Ballet is zonder twijfel Don Quichot, de spectaculaire productie die het gezelschap in 2010 uitbracht in een exclusief voor Het Nationale Ballet vervaardigde interpretatie van de Russische topchoreograaf Alexei Ratmansky. Don Quichot werd tot in China bejubeld en leverde de hoofdrolvertolkers diverse nominaties voor belangrijke dansprijzen op. Op veler verzoek keert de productie nu terug met ditmaal Peter Faber in de rol van Don Quichot en Frans Schraven als Sancho Panza. Don Quichot is te zien van zaterdag 12 oktober tot en met zondag 3 november 2013 in Het Muziektheater Amsterdam.

Cast en debutanten
Stersolisten Anna Tsygankova en Matthew Golding dansen opnieuw de hoofdrollen van Kitri en Basilio. Met hun opvoering van de Grand pas de Deux uit Don Quichot vieren zij wereldwijd succes op internationale balletgala's.

Voor de hoofdrollen van Kitri en Basilio debuteert een zestal dansers bij Het Nationale Ballet. In de rol van Kitri maken Megan Zimny Kaftira en Qian Liu hun opwachting; in de rol van Basilio zijn dat Jozef Varga, Remi Wrtmeyer, Isaac Hernndez en Young Gyu Choi. Naast Anna Tsygankova en Matthew Golding keren Jurgita Dronina, Maia Mahateli en Artur Shesterikov terug als respectievelijk Kitri en Basilio.

Don Quichot
Don Quichot biedt, met zijn flitsende sprongencombinaties, duizelingwekkende pirouetten en kittige spitzenvariaties dansers alle kans om technisch te schitteren. Het aan Cervantes' meesterwerk ontleende verhaal richt zich op de prille liefde tussen de mooie herbergierdochter Kitri en de jonge barbier Basilio. In de rollen van Don Quichot en Sancho Panza - eerder glansrijk vertolkt door Peter de Jong en Karel de Rooy (Mini & Maxi) - treedt ditmaal een nieuw acteursduo aan. Theater-, tv- en filmacteur Peter Faber speelt de rol van Don Quichot. Acteur, danser, choreograaf en zanger Frans Schraven neemt de rol van Sancho Panza op zich. Deze versie van Alexei Ratmansky' - het eerste volledige Don Quichotballet dat in Nederland werd uitgebracht - wordt internationaal geroemd als de mooiste en meest doordachte versie die er van de choreografie bestaat. Voor de bijzonder stijlvolle en kleurrijke decors en kostuums tekende de Fransman Jrme Kaplan.

Don Quichot / Anna Tsygankova & Matthew Golding - Foto: Erwin Olaf

DON QUICHOT
choreografie: Alexei Ratmansky, naar Marius Petipa en Alexander Gorski muziek: Ludwig Minkus
Muzikale begeleiding: Holland Symfonia o.l.v. Ermanno Florio Met medewerking van leerlingen van de Nationale Ballet Academie

Voorstellingen in Het Muziektheater Amsterdam
za. 12, zo. 13, di. 15, wo. 16, vr. 18, za. 19, vr. 25, za. 26, di 29 oktober, za. 2 en zo. 3 november 2013. aanvang: 20.15 uur, zo. 13 oktober en zo. 3 november - 14.00 uur.

Toegangsprijzen Het Muziektheater Amsterdam:

- van 15,- tot en met 79,-

- kortingen gelden voor stadspashouders, CJP en t/m 16 jaar
- last minute studenten: 15,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Het Muziektheater Amsterdam (020) 625 54 55; de AUB-ticketshop op het Leidseplein in Amsterdam.

Online kaarten bestellen via de website www.het-ballet.nl

Extra activiteiten

* Inleiding: gratis toegankelijke inleidingen voor kaarthouders drie kwartier voor aanvang.
* Signeersessie: zondag 13 oktober en zondag 3 november met de dansers en/of acteurs.

*** einde persbericht ***

Deel: ' Het Nationale Ballet terugkeer bejubelde Don Quichot '
Lees ook