Het Pakhuis van Sinterklaas staat in Hoorn


‘Schatkamer en Pietenspel’

HOORN, 20141023 -- Het is ontzettend gezellig in het paleis van Sinterklaas in Spanje. Maar één ding missen Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten er ontzettend, en dat zijn de kinderen van Nederland. Daarom zijn de Zwarte Pieten altijd zo blij als ze de stoomboot weer mogen volladen en naar Nederland varen om hier de kinderen weer enthousiast te zien zwaaien aan de kade.

Sinterklaas heeft in zijn eeuwenoude wijsheid besloten zijn Pakhuis vol pakjes dit jaar neer te zetten midden in het Museum van de 20e Eeuw, direct aan de haven van Hoorn in een oude gevangenis. Op die manier kunnen de Pieten, die het toch al druk genoeg hebben, makkelijker de pakjes uit de stoomboot naar het Pakhuis brengen en kunnen Sinterklaas en de Pieten langer genieten van de kinderen van Hoorn. Zij mogen Sinterklaas komen bezoeken en kijken hoe het er voor staat met de pakjes en zich er van overtuigen dat alles in orde is voor het Heerlijk Avondje.

Vanaf 15 november 2014 is het Pakhuis opengesteld voor alle gelovige kinderen en hun begeleiders. Wel moeten ze uiteraard een kaartje kopen bij de kassa van het museum. Voor kinderen t/m 3 jaar én voor bezitters van een MuseumKaart is de entree gratis.

Inpakmachine en Pieten-circuit

In het Pakhuis van Sinterklaas staan vooral veel, het woord zegt het eigenlijk al, pakken en pakjes. Er ligt zelfs een gigantische berg cadeautjes in alle formaten, kleuren en versieringen klaar om op Sinterklaasavond uitgedeeld te worden, een magnifiek gezicht. En er staat een inpakmachine waarmee automatisch kadootjes worden ingepakt zodat de Pieten niet alleen staan in deze grote inpak-operatie.

Ook is er allerlei oud speelgoed te zien dat de Goedheiligman heeft overgehouden van eerdere jaren dat hij aan kinderen cadeautjes geeft. Maar ook nieuw speelgoed, zodat de kinderen de verschillen kunnen zien tussen vroeger en nu. Op het Pietencircuit krijgen kinderen een cursusje cadeautjes-in-de-schoorsteen-werpen en Over-het-dak-lopen-zonder-naar-beneden-te-vallen. De kinderen die het goed gedaan hebben krijgen een echt Zwarte Pietendiploma. Maar er is meer zoals foto´s van historische huiselijke taferelen van de Sinterklaasviering, filmpjes van intochten en televisieoptredens uit de jaren ’60 en ’70 en meer.

Collectie sinterklaaspapier

Sinds 1970 spaart Madelein Duijvestijn-Krudde sinterklaaspapier. Haar collectie omvat inmiddels ruim 4500 verschillende inpakpapieren, die in kleur, dessin en afbeelding duidelijk de tijdgeest weerspiegelen. In het Museum van de 20e Eeuw is een groot deel van deze unieke verzameling te zien in de expositie het Pakhuis van Sinterklaas. Door de jaren heen heeft het Sinterklaaspapier een drastische ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen wat betreft het soort papier, maar ook in de afbeeldingen. De veranderende rol van Sinterklaas en Zwarte Piet in de maatschappij, bijvoorbeeld door de komst van de ruimtevaart, de antennes op de daken en andere vindingen….dat alles is te ontdekken op het Sinterklaaspapier.

Bezoek van Sinterklaas

Sinterklaas is in deze periode heel druk en moet op allerlei plekken in het land zijn. Dat wil hij ook want hij wil alle kinderen van Nederland zien en wil graag toegezongen worden. Maar hij heeft het zo druk dat het soms wel lijkt of hij overal tegelijk is. Maar dat kan natuurlijk niet. Gelukkig heeft Sinterklaas nog tijd gevonden om af en toe in zijn pakhuis te komen om te kijken of alles wel goed gaat en om de kinderen van Hoorn te zien. Sinterklaas houdt tijdens zijn verblijf in Hoorn audiëntie op de volgende tijdstippen en komt dan met drie pieten langs: 22 en 23 november 14.00-14.45 uur en 29 en 30 november 14.00-14.45 uur.

Pakhuis van Sinterklaas 15-11-14 t/m 07-12 2014

Museum van de Twintigste Eeuw, Krententuin 24 (Oostereiland), 1621 DG HOORN NH,  0229-214001, www.museumhoorn.nl


Deel: ' Het Pakhuis van Sinterklaas staat in Hoorn '
Lees ook