Subject: persbericht schrijverspodium
Date: Tue, 19 Jan 1999 15:06:40 +0100
From: "Theatercombinatie - Ab Hooijer"

Aan de kunstredactie, PERSBERICHT 1998/1999, nr. 083 Amsterdam, woensdag 13 januari 1999.

HET SCHRIJVERSPODIUM
twee readings door MUG MET DE GOUDEN TAND en THEATERGROEP DE TRUST

Van januari tot en met mei presenteert Theater Bellevue op vijf zondagmiddagen het Schrijverspodium. Op dit podium zullen nieuwe toneelteksten van Nederlandse en Vlaamse auteurs worden voorgelezen door acteurs van professionele theatergezelschappen. Na afloop van elke lezing vindt er een gesprek plaats tussen toneelschrijver, regisseur en acteurs. De eerste aflevering van Het Schrijverspodium vindt plaats op zondag 31 januari om 14.00uur. Er zal worden voorgelezen door acteurs van de Trust en van Mug met de Gouden Tand.

Achtergrond van het Schrijverspodium
De laatste jaren is er veel aandacht voor de toneelschrijfkunst. Vanaf 1993 organiseert het Schrijverstoneel in Theater Bellevue met veel succes Het Festival van het Ongespeelde Stuk. In de Nes volgt enkele jaren later Cosmic met zijn 'Hollandse Nieuwe'. In het kunstvakonderwijs ontstaat structurele aandacht voor het schrijversschap door Schrijversvakschool 't Colofon en de oprichting van een nieuwe schrijfopleiding aan de faculteit theater van de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. In mei 1998 organiseren het Theater Instituut Nederland, The British Council, De Trust en Hollandia het zogenaamde UK-project met een aantal jonge Britse toneelschrijvers- en regisseurs. Onderliggende gedachte daarbij is dat het Britse schrijven, anders dan in Nederland, een wezenlijke factor in het Britse theater vertegenwoordigt. Naar aanleiding van dit UK-project vatten de dramaturgen Dorine Cremers (De Trust) en Paul Slangen (Hollandia) het plan op een structureel podium op te richten voor Nederlandse toneelschrijvers. Een onafhankelijk podium waarop elke schrijver zijn of haar werk onder de aandacht kan brengen van theatermakers en publiek. Niet in een incidentele festivalachtige vorm, maar structureel.

Met de eigen lunchproducties speelt Theater Bellevue al vele jaren een vooraanstaande rol bij de ontwikkeling van nieuwe Nederlandse toneelteksten. Het is dus niet vreemd dat uitgerekend Bellevue vanaf januari plaats gaat bieden aan dit nieuwe Schrijverspodium. Het is de bedoeling dat elke maand één stuk theatraal gelezen wordt, een ander stuk provisorisch geënsceneerd.

Kaarten (fl. 10,00) zijn verkrijgbaar aan de centrale dagkassa van Theater Bellevue en het Nieuwe de la Mar Theater, telefoon 020-5305301.

Voor meer informatie, foto's en eventuele interviews: THEATERCOMBINATIE BELLEVUE / NIEUWE DE LA MAR, afdeling publiciteit Ab Hooijer (020-5305308), Thecla Thielemans (020-5305309), telefax 020-5305303

Deel: ' Het schrijverspodium in Theater Bellevue op 5 zondagmiddagen '
Lees ook