Het Tabakhuis opent haar deuren


Multifunctionele ruimte voor binnenstad Nijkerk

NIJKERK, 20120421 -- Het Tabakhuis in Nijkerk opent haar deuren. Het is een Multifunctionele ruimte, waarin industriële historie, architectuur en innovatieve inrichting worden verenigd. Het voormalige tabakpakhuis staat aan de Nieuwstraat 9, vlakbij de stadskern van Nijkerk.

4D architecten
4D architecten heeft het pand volledig gerestaureerd en omgetoverd tot een modern kantoorpand met authentieke kenmerken. Een historisch pand waarin zij zich helemaal thuis voelen. “Dit spreekt niet alleen tot onze creatieve verbeelding, maar sluit ook helemaal aan bij onze filosofie om oude gebouwen nieuwe functies te geven, zonder dat het karakter verloren gaat”, aldus Alex Drost (directeur-partner van Tabakhuis BV). Het architectenbureau heeft haar intrek genomen op de verdiepingsvloer, de begane grond is voor diverse doeleinden door iedereen te huur.

‘Teruggave’ aan Nijkerk
Een gedeelte van de ruimte aan de voorzijde van het pand is beschikbaar voor publiek gebruik. Hierdoor geeft 4D architecten een deel van het historische erfgoed symbolisch terug aan de Nijkerkse samenleving. “Inmiddels lopen er diverse contacten en besprekingen met Nijkerkse organisaties die graag gebruik willen maken van de ruimte. Hierbij kan worden gedacht aan flexwerkplekken, exposities en workshops,  maar ook voor vergaderingen en kleinere conferenties is het Tabakhuis uitermate geschikt”, aldus Willem Alex Jansen (directeur-partner van Tabakhuis BV).

Multifunctionele ruimte
Het Tabakhuis kan worden ingezet voor verschillende doeleinden. De inspirerende ruimte is geschikt voor maximaal 25-30 personen en voorzien van multimedia- en toiletvoorziening. Door verschillende kunstschilders wordt de ruimte gebruikt als galerie of expositieruimte, maar er zijn enorm veel andere toepassingen te bedenken. Indien gewenst kan ook catering en/of entertainment worden verzorgd.

Op zaterdag 21 april 2012 wordt de ruimte officieel geopend voor publiek.

Behoud regiocultuur
Het pand dreigde tot voor kort te verdwijnen uit de binnenstad. Doodzonde, vonden zowel de eigenaren van het architectenbureau als de vorige eigenaar, Woningstichting Nijkerk. 4D heeft het Tabakhuis volledig gerestaureerd. “We hebben het pand zo eerlijk mogelijk behandeld, zodat het monument op een mooie manier voor Nijkerk behouden is gebleven”, aldus Alex Drost. 

Rudy Breddels
Deel: ' Het Tabakhuis opent haar deuren '
Lees ook