KNMI

Het weer nader verklaard

Landelijke fietsdag

Op de fiets zijn we overgeleverd aan weer en wind en kunnen we het soms slecht treffen. Toch is het weer in werkelijkheid niet zo slecht. Vorig jaar was de landelijke fietsdag (9 mei) zelfs een zomerse dag met een maximumtemperatuur in De Bilt van 26,5 graden. De zon scheen 12 uur en er stond weinig wind, ideaal fietsweer dus en de fraaiste landelijke fietsdag die we ooit meegemaakt hebben.

Dit jaar ziet het er helaas niet zo fraai uit. Dat kan ook niet anders na zo'n topper vorig jaar. Aan het eind van de week nemen neerslagkansen en bewolking toe en zaterdag zou het dus, zeker in verhouding tot het fraaie weer van de laatste dagen, wat tegen kunnen vallen. De details hoort de komende dagen ongetwijfeld via radio en TV van de meteorologen van de verschillende particuliere weerbedrijven.

Gemiddeld over het jaar mogen we hier op iets meer de helft van het aantal dagen regen verwachten, maar vaak is dat maar weinig. Op ongeveer 130 van die regendagen valt er 1 mm of meer en op 20 daarvan regent het hard met 10 mm of meer. Jaarlijks regent het zo'n 600 uur, wat betekent dat er 8160 droge uren overblijven. Een deel van die regen valt 's nachts dus daar merken we weinig van. Iemand die twee keer per dag een uur buiten vertoeft, voelt gemiddeld slechts eens in de tien dagen regen, vaak maar een paar druppels.

De wind is een groter probleem voor de fietsers. Niet alleen in open gebieden, maar ook in de bebouwde kom waar de wind vlagerig kan zijn. De jaargemiddelde windsnelheid van ruim 10 kilometer per uur in het binnenland tot 20 aan de kust zegt dan ook niet veel. Van plaats tot plaats en van dag tot dag zijn er grote verschillen.

Meer van belang is de dagelijkse gang van de wind. Gemiddeld hebben we 2 à 3 uur na zonsopkomst de minste wind en ongeveer 3 à 4 uur na de hoogste zonnestand is de wind het sterkst. Als er geen grote weersveranderingen op til zijn kunnen we op een zomerdag rond 4 of 5 uur 's middags de sterkste wind verwachten. In de middag waait het dan gemiddeld 50% harder dan vroeg in de ochtend, maar in de namiddag neemt de wind meestal weer af.

Ook blijkt de wind 's avonds vaak iets te krimpen; dat is draaien tegen de richting van de wijzers van de klok. Dat betekent vaak dat de wind draait van noordwest in de ochtend naar zuidwest in de middag. Iemand die zijn fiets gebruikt voor het woon-werk verkeer en overdag werkt is dus gemiddeld het beste af als hij ten noorden van het werk woont.

Op zonnige dagen doen ook fietsers er verstandig aan rekening te houden met de zonkracht, de sterkte van het UV-zonlicht. Door de wind merk je vaak niet dat de huid verbrandt. Zeker vanaf zonkracht 5 is een pet met zonneklep, kleding of een anti-zonnebrandmiddel aan te bevelen.

* Lekker weg in eigen land (site VVV/ANWB over de landelijke fietsdag)

Laatste wijziging: 3 mei 1999

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

Deel: ' Het weer nader verklaard Landelijke fietsdag '
Lees ook