KNMI

Het weer nader verklaard

Het weer op koninginnedag

Koninginnedag markeert dit jaar de overgang naar een noordelijke stroming met kouder weer, maar zeer waarschijnlijk valt het weer op de feestdag zelf nog mee.

Sinds Koninginnedag op 30 april wordt gevierd, dat was voor het eerst in 1949, is deze feestdag 7 maal zeer zonnig geweest met temperaturen boven 20°C. De warmste Koninginnedag beleefden we in 1993 toen het op veel plaatsen 26 tot 28°C werd. Ook warm was deze dag in 1952 met temperaturen van 25 tot 27°C, terwijl in 1990 met in het zuiden ruim 23°C ook een fraaie Koninginnedag had. In 15 andere jaren was het wel zonnig maar bleef de temperatuur iets of soms ruim onder 20°C.

Een gure noordwester of noordenwind kan de temperatuur in deze tijd van het jaar ondanks de zon ook heel laag houden. De Koninginnedag begint dan vaak met vorst; zo vroor het in 1971 op die ochtend plaatselijk ruim 5°C. Ook in 1996 begon de feestdag met lichte vorst, maar overdag werd het bij zonnig weer toch nog 12 tot 16°C. Heel koud en guur met niet alleen een harde wind, maar ook regen-, hagel- of onweersbuien was Koninginnedag in 1956, 1970 en 1979. In 1970 lag de temperatuur in ons land toen tussen 7 tot 9°C. Op 8 van alle Koninginnedagen, die we nu in april gevierd hebben, onweerde het wel ergens in het land, op uitgebreide schaal vooral in 1955 en 1973.

Een grotendeels of volledig verregende Koninginnedag kwam slechts zes keer voor, waarbij de ergste regen zich meestal beperkte tot een deel van het land. Zo regende het op 30 april 1991 in Limburg 21 uur achtereen bij een temperatuur van 9°C, terwijl het noorden van het land het droog hield en Friesland zelfs 8 uur zon registreerde. Zowel in 1989 als in 1990 waren de verschillen in het weer tussen de ochtend en de rest van de dag groot: Koninginnedag begon toen met dichte mist, maar in de loop van de ochtend brak de zon door waarna het alsnog een zeer zonnige feestdag werd.

Op Koninginnedag kan het weer dus van jaar tot jaar sterk uiteenlopen, zoals karakteristiek is voor het grillige weer in april. Gemiddeld over vele jaren mogen we op die dag een middagtemperatuur verwachten van ongeveer 14°C, maar veel zegt dat niet. Onder extreme omstandigheden is de temperatuur die dag in Nederland bij regen en wind ook wel eens onder de 8°C gebleven of bij zonnig weer kan de temperatuur in de tweede helft van april tot ruim 30°C oplopen.
* Oranje hemel bij geboortedag Beatrix

Laatste wijziging: 27 april 1999

Voor vragen en opmerkingen over de inhoud van deze pagina: Harry Geurts
Copyright © KNMI

Deel: ' Het weer op Koninginnedag nader verklaard '
Lees ook