Productschap Wijn

Nieuws

<-
Oogstbericht door René van Heusden

HETEROGENE OOGST 2001 IN FRANKRIJK

De oogst 2001 zal in Frankrijk waarschijnlijk niet de boeken ingaan als een bijzonder jaar. Het algemene beeld is daarvoor te heterogeen. In diverse gebieden zorgde nat weer voor de nodige problemen bij de vegetatie. Andere gebieden daarentegen verwachten een beter resultaat dan in 2000. Jean qui rit, Jean qui pleut. Een overzicht per regio:

Champagne Evenals 2000 is ook 2001 een moeilijk jaar in de Champagne. De pluk is hier in de laatste week van september begonnen. Als gevolg van de vele regen hebben de trossen een recordgewicht bereikt van 125 gram, waar 110 gram normaal is. Al vroeg in het jaar werden de wijngaarden van de Aube zwaar getroffen door nachtvorst. Vooral de vroeg uitgelopen chardonnay werd hier het slachtoffer van. Juli was erg nat, met driemaal zo veel neerslag als normaal. De véraison (= verkleuring van de druiven) voltrok zich mede daardoor later dan in 2000. De Aube kreeg het in juli nogmaals zwaar te verduren, nu door hagel.

Loire Trefwoord: regen! Aan de Loire leidde de zeer natte winter tot een vroege uitloop van de stokken, met alle risicos van dien. De angst voor nachtvorst werd bewaarheid in de Muscadet. De vorst 19 en 20 april zorgde daar voor een gevoelige vermindering van het oogstvolume. Anjou en Touraine kregen in juni af te rekenen met hagel. Tot overmaat van ramp was juli kletsnat. Ook toen het eind juli wat warmer begon te worden bleven zware buien vallen. Touraine kreeg op 7 augustus voor de tweede keer hagel; Sancerre werd geteisterd door noodweer aan het eind van de maand. Al bij al heeft men aan de Loire in 2001 een late en grote oogst. De vraag is of de druiven wel voldoende concentratie zullen hebben. Chenin blanc, die gevrijwaard bleef van rotting, lijkt het er nog het best van af te brengen.

Alsace In de Elzas kende men een betrekkelijk probleemloos verloop van de vegetatie. Die begon vrij laat, maar het effect daarvan op de rijping is beperkt gebleven. Riesling is wel wat later dan normaal, pinots en gewürztraminer zijn daarentegen aan de vroege kant. Anders dan in 2000 bleef rotting uit. Schade kwam wel van zware hagelbuien in juli, die delen van het departement Haut-Rhin troffen. Geluk bij een ongeluk was dat de druiven daar op dat moment nog hard en groen waren. Augustus was in de Elzas warm, maar met voldoende regen om stress te voorkomen. September zal hier uiteindelijk de kwaliteit bepalen.

Bourgogne In de Bourgogne heeft men de nodige ervaring met grillige weersomstandigheden, en in het bijzonder met hagel. Zo ook dit jaar weer. Slachtoffers waren dorpen in de Côte de Beaune en de Côte Chalonnaise. Begin augustus kregen Mercurey, Rully, Pommard en Volnay de volle laag. Met name Volnay kreeg het bijzonder zwaar te verduren. Eerder al, op 30 mei, had ook het noordelijke district Yonne (o.a. Chablis) met hagel te maken gekregen. In de gebieden die voor de hagel gespaard bleven, maar wel deelden in de regen, is sprake van een late en sterk heterogene rijping. De ban des vendanges, het officiële begin van de oogst, viel in het weekend van 22 en 23 september, een week later dan vorig jaar.

Beaujolais Weinig reden tot groot enthousiasme in de Beaujolais. Boosdoener: de regen. Bloei en verkleuring werden hierdoor vertraagd en duurden bovendien lang. Juli was nat, augustus koel, waardoor de rijping anderhalve week achterliep op 2000. De pluk in de Beaujolais duurde van 6 tot 22 september. Het ontbreekt het fruit nogal eens aan de nodige concentratie, zonder dat het daarom direct ondermaats zou zijn. Men trekt in dit opzicht een vergelijking met de analyses van 1995, een gemiddeld jaar.

Jura en Savoie Het verhaal is eentonig, maar ook in het oosten van Frankrijk is dit jaar veel regen naar beneden gekomen. In de Jura leidde dat onder meer tot meeldauw. Het koele, natte weer in augustus deed de aanvankelijke voorsprong in de vegetatie volledig teniet. Lichte troost: over de zuurgraad heeft men niet te klagen. Ook de Savoie kreeg wat meeldauw, maar had verder een vrij rustig, hagelvrij jaar. Augustus was fraai, maar september weer koel. Vroege rassen als chardonnay, gamay en pinot noir zijn vanaf 17 september geoogst. Voor late rassen, zoals de mondeuse, kan dat tot half oktober duren.

Rhône Voor de derde opeenvolgende keer kent de Rhône een grote oogst. Ook hier was er geen gebrek aan regen. De vegetatie begon vroeg, maar een koude aprilmaand deed de voorsprong teniet. Juli en augustus brachten warm weer en bespoedigden de verkleuring en rijping. Niettemin liep in de syrah in de Noord-Rhône een vertraging op van anderhalve week. De pluk begint daarvan begint pas in oktober. Witte druiven als marsanne en roussanne zijn rond 20 september binnengehaald.
In de Zuid-Rhône (o.a. Châteauneuf) startte de pluk eind augustus voor witte druiven en vroegrijpe rode, zoals de cinsault. Overige rode volgden half september. Hier is sinds half juli geen regen meer gevallen, terwijl in september de mistral opgestoken is. Enkele bedrijven melden grenache en syrah met een potentieel alcoholgehalte van 14 à 14,5.

Provence De grenache had wat last van coulure en over het algemeen zijn de opbrengsten wat lager dan in 2000, maar verder is er in de Provence weinig reden tot klagen. Dankzij de natte winter was er een dusdanige watervoorraad in de bodem dat er geen droogtestress optrad. De druiven rijpten daardoor goed en ontwikkelden voortreffelijke suikers en zuren.
In vroege terroirs vlak bij de kust begon de pluk rond 15 augustus, in hoger gelegen wijngaarden in het binnenland een maand later.

Languedoc en Roussillon Dit deel van Frankrijk is de grote uitzondering op de regel van de vele regen. Delen van de Coteaux du Languedoc hebben sinds mei geen druppel regen meer gekregen! Dit heeft onvermijdelijk geleid tot wat complicaties. Weliswaar waren de druiven vroeg rijp en gezond, maar de balans lijkt vaak wat verstoord. Ze hadden te veel schil en te weinig sap als gevolg van de indroging. De alcohol komt met een verhoudingsgewijs hoge zuurgraad. Qua volume blijft 2001 ongeveer 10% achter bij 2000. Witte druivenrassen werden al in augustus geplukt, rode voornamelijk medio september.

Sud-Ouest In de Sud-Ouest is er over het algemeen sprake van een positief beeld, omdat zich hier geen extreme weersomstandigheden lieten voelen. In Cahors bijvoorbeeld was juli wel nat net als in bijna heel Frankrijk maar er viel geen hagel. Omdat het vrij koel was kreeg rotting weinig kans. Augustus was zo warm en droog dat de druiven dit jaar wat eerder rijpten dan vorig jaar. Positieve berichten komen eveneens uit Madiran en Jurançon. Beide appellations bleven vrij van nachtvorst, terwijl de hoeveelheid hagel te verwaarlozen was.
In Madiran kreeg men ook veel minder met ziektes te maken, waardoor het fruit in prima conditie verkeert. September bracht grotendeels warmte overdag en lage temperaturen s nachts, wat een evenwichtige rijping begunstigde. De oogst is hier gepland voor begin oktober.

Bordeaux Bordeaux zal dit jaar waarschijnlijk een toontje lager zingen dan in het veel bejubelde 2000. Laat en van wisselende kwaliteit, zo is de eerste indruk van 2001. Het natte en koele zomerweer zorgde voor een ongelijkmatige verkleuring. Augustus was wel warm, maar de warmte ging gepaard met de nodige regen. In de eerste helft van juli vielen op diverse plaatsen zware buien die voor de nodige schade zorgden. Op een trieste quatorze juillet was dat bijvoorbeeld het geval in Entre-deux-Mers. De pluk van de merlot is op 20 september begonnen in Saint-Emilon, Pomerol en Graves, en op 24 september in de overige appellations. Voor de cabernet sauvignon is het officiële begin van de pluk vastgesteld op 1 oktober. Met het oogsten van druiven voor Sauternes is de 24e september een begin gemaakt.

<-

Copyright © 1996-2001 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum

Deel: ' Heterogene wijnoogst 2001 in Frankrijk '
Lees ook