Nederlands Superjacht Paviljoen, Zeilrace en Zakendoen aan boord flankeren uitgebreid expositieprogramma HISWA te WATER

HISWA TE WATER MEEST COMPLETE BOOTSHOW VAN EUROPA MET 340 ZEIL- EN MOTORJACHTEN VAN 7 METER EN LANGER

Meer dan 340 zeil- en motorjachten van 7 meter en langer meren dit jaar weer af tijdens de 16e HISWA te WATER in Seaport Marina IJmuiden. Vorig jaar trok deze meest complete bootshow van Europa maar liefst 32.000 bezoekers. Een kwart hiervan is afkomstig uit het buitenland. De Nederlandse en internationale jachtbouwers zijn weer in groten getalen aanwezig en presenteren diverse Europese en wereldprimeurs. Voor het eerst dit jaar presenteert de Nederlandse top van de superjachten zich met schaalmodellen in een Superjacht Paviljoen op de kade. Omlijstende activiteiten zoals de zeilrace ATP Challenge Cup '99, navigatiecursussen elektronische zeekaarten en meevaren met een zeilprofessional, maken van de HISWA te WATER een uniek watersportevenement voor de ervaren watersporter. Compleet expositieprogramma
Een actueel aanbod van de Nederlandse en buitenlandse jachtbouwindustrie is van 31 augustus tot en met 5 september te vinden aan de twee kilometer lange steigers van de HISWA te WATER. Ruim 340 zeil- en motorjachten met een minimumlengte van zeven meter worden aan het publiek tentoongesteld. Niet alleen traditionele houten en stalen jachten, maar ook moderne aluminium en polyester zeil- en motorjachten. De custom-built werven showen hun paradepaardjes en van de seriegebouwde boten is vaak de hele range te bezichtigen.Het segment van schepen langer dan 15 meter is wederom goed vertegenwoordigd. Zo zullen er van Ferretti vier motorjachten liggen waarvan de grootste 24 meter is en toont Moonen Shipyards de Moonen 68 van 20 meter. VDL Shipyards laat de Vitesse 2000 (20 meter) en de Zeetjalk (20 meter) zien. Op zeilgebied springen de Farr 56, de Swan 56, de Najad 520 DS en de Trintella 52C er qua lengte uit.

Primeurs
Diverse Europese en wereldprimeurs worden op de HISWA te WATER gepresenteerd. De Crabbersbank, een karakteristiek traditioneel stalen motorjacht, de Moonen 68 en de Lingevlet zijn wereldprimeurs bij de motorjachten. De vier luxe motorjachten van Ferretti zijn primeurs voor de Benelux. In navolging van de Najad 490, wordt op zeilgebied, de Najad 373 nu voor het eerst aan het publiek getoond. Van den Bosch Yachting is aanwezig met de nieuwe Bavaria's 31, 34 en 36. Allen naar het ontwerp van J & J Design. En ook de Eversail 40, een semi-custombuilt zeiljacht naar ontwerp van Herman Langenberg is voor het eerst op de HISWA te WATER te bewonderen. Bruijs Jachtbouw komt met de Bruijsspiegel kotter van bijna 13 meter lengte. De trimaran Trimax 1050 heeft aanpassingen in het interieur ondergaan en is daarmee geschikter gemaakt voor een grotere crew. In deze versie wordt de boot voor het eerst getoond.

Accessoires op de kade
In de sfeervolle tenten op de kade kunnen bezoekers terecht voor hun bootuitrusting. Ruim 120 zeil- en mastenmakers, jachtmakelaars, leveranciers van dekbeslag, binnenboordmotoren, navigatie-apparatuur en andere nautische artikelen presenteren zich hier. Tevens is er informatie te verkrijgen over jachthavens, ligplaatsen en interessante vaargebieden in Nederland.

Nieuw: Nederlands Superjacht Paviljoen
Nederland is toonaangevend op het gebied van de jachtbouw. Om bezoekers te laten zien waartoe de Nederlandse jachtbouwer in staat is, heeft de HISWA te WATER dit jaar voor het eerst een Nederlands Superjacht Paviljoen. In een tent op de kade presenteren de superjachtbouwers schaalmodellen van al gebouwde of in aanbouw zijnde schepen, voorzien van uitgebreide informatie. Een bezoek aan dit paviljoen brengt de bezoeker in één keer op de hoogte van de paradepaardjes onder de megajachten.

How to do business aan boord
Steeds meer eigenaren van zeil- en motorjachten zetten het zakendoen voort vanaf hun boot. De AEX blijven volgen, aandelen kopen en verkopen, vergaderingen beleggen, kortom bereikbaar zijn voor al het internationale zakelijke verkeer. Een boot uitgerust met de allerlaatste snufjes op communicatiegebied laat de bezoekers de mogelijkheden zien. Sailtron, Free Technics, Holland Nautic, VDO Kienzle en PTT Telecom zijn bedrijven die onder andere aanwezig zijn met diverse producten, waaronder enkele primeurs op communicatiegebied voor de watersport.

Navigatiecursus elektronische zeekaarten
Op het navigatieschip "De Volendam" worden door Sailtron korte introductiecursussen "navigeren met elektronische zeekaarten" gegeven. De navigatiecursussen worden in samenwerking met de "Vaarkrant" van "De Telegraaf" georganiseerd.

Zeilrace ATP Challenge Cup '99
Op woensdag 1 september gaat vanaf de HISWA te WATER de zeilrace IJmuiden-Lowestoft-IJmuiden van start. Aan de race, die dit jaar voor de derde keer georganiseerd wordt en uitgegroeid is tot één van de grootste Noordzee wedstrijden, zullen 100 jachten meedoen. De jachten zijn na hun terugkomst op 4 september nog te bewonderen in Seaport Marina. De race wordt gevaren in verschillende klassen: ORC, IMS, Multi-hull en Tour.

Zeilen op professioneel wedstrijdjacht
In navolging van het succes van vorig jaar, wordt ook dit jaar de bezoekers weer de mogelijkheid geboden op een supersnel wedstrijdjacht mee te varen met een bekende zeilprofessional. Een 2 uur durende tocht over de Noordzee kost fl. 50,-. Bezoekers kunnen zich op de dag zelf aanmelden op de HISWA te WATER. Per tocht kunnen maximaal 10 bezoekers meevaren, dus vroeg aanmelden is aan te raden.

Verse oesters
Ook de innerlijke mens komt goed aan zijn trekken op de HISWA te WATER. Zowel op de kade als op het water zijn er diverse eetgelegenheden waar een complete maaltijd, lunch en andere culinaire lekkernijen genuttigd kunnen worden. Imko's, het vermaarde visrestaurant uit IJmuiden, serveert verse oesters bij de champagnebar die op het water gelegen is.

Speciale hotelarrangementen
De HISWA te WATER leent zich uitstekend voor een korte vakantie in de stad of aan zee. Speciaal voor bezoekers zijn er hotelarrangementen samengesteld tegen een gereduceerd tarief. Er is keuze uit diverse hotels in Amsterdam en Zandvoort. Een gratis shuttle-dienst verzorgt het vervoer tussen de hotels en de bootshow. Een hotelreserverings-formulier kan opgevraagd worden bij RAI Hotel Service, tel.: 020 549 19 27, fax 020 549 19 25.

Per fast flying ferry naar de HISWA te WATER
Seaport Marina IJmuiden is goed bereikbaar met de auto en openbaar vervoer. Leuker is het om met de speciale fast flying ferry naar de HISWA te WATER te gaan. Deze boot vertrekt vanachter het Centraal Station van Amsterdam en vaart tot Velsen, waar vandaan bussen tot de entree van de bootshow rijden. De eerste afvaart vanaf Amsterdam CS is om 10.00 uur (steiger 7). Vervolgens vertrekt de ferry ieder uur. De laatste afvaart vanuit Velsen is om 18.30 uur.

Tijden en toegangsprijzen
De HISWA te WATER wordt georganiseerd door Amsterdam RAI, onder auspiciën van de HISWA Vereniging. De tentoonstelling is van dinsdag 31 augustus tot en met zondag 5 september 1999 dagelijks open van 10 tot 18 uur. De toegangsprijs is fl. 25,- per persoon. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar onder begeleiding en houders van een Pas 65 betalen fl. 17,50.

www.hiswa.nl
Meer informatie over de HISWA te WATER en al haar activiteiten is te vinden op de internetpagina www.hiswa.nl.

Amsterdam, juni 1999

_____________________________________________

Deel: ' Hiswa Te Water Meest complete bootshow van Europa '
Lees ook